Przepisy kulinarne

Kuchnia z nutką wiosny

Do wiosny jeszcze dużo czasu, ale nie u nas w studio. Julia Pietrucha i Jakub Strzelecki, korzystając z owoców i warzyw, postarali się nam trochę przybliżyć wiosenny czar.

„Sałatka z mango i z kurczakiem”

Składniki:
1 mango pokrojone w około 1 cm. kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona wedle gustu
1 papryczka chili , drobno posiekana
1 ugotowana (lub zgrillowana ) zimna pierś kurczaka porwanej na kawałki lub nie rucola
roszponka i sałata lodowa duża garść posiekanej
świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki ( sok z 1- 2 limonek)
trochę oliwy z oliwek
octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić pokrojone mango , posiekaną cebule , chili, sok z limonki i wymieszać. Odstawić na chwilę , by smaki się przegryzły. W tym czasie pokroić kurczaka , porwać na kawałki rucolę, sałaty i posiekać kolendrę . Wszystko dodać do mango ( zostawiając trochę kolendry do dekoracji) , polać oliwą i octem balsamicznym, wymieszać

„Sposób na avocado”

Składniki:
2 avocado (najlepiej miękkie)
2 opakowania serka białego (kremowego)
Szczypta pieprzu
Kilka kropel cytryny
1 opakowanie łososia wędzonego
Mały słoiczek kawioru
1 Świeża bagietka

Sposób wykonania:
Po obraniu avokado, trzeba je ugnieść za pomocą widelca. Dodajemy serek, pieprz. Wciskamy odrobinę cytryny. Układamy wszystko na świeżej, pokrojonej bagietce. Dekorujemy łososiem i kawiorem.

„Sałatka gracka”

Składniki:
1 sałata lodowa
1 sałata kędzierzawa czerwona (lollo rossa)
1 opakowanie pomidorków sherry
1ogórek
1 opakowanie fety,
1 żółta papryka
1 opakowanie czarnych oliwek
Sos:
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy francuskiej ostrej
Oliwa
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, a ogórka w plasterki. Wszystkie warzywa dodać do sałaty . Dodajemy następnie oliwek i fety. Polewamy sosem.

„Cukinia zapiekana z pieczarkami”

Składniki:
2 cukinie
1 kilograma pieczarek
1 cebula
Jeden słoik sosu pomidorowego
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól czosnkowa
Majeranek
Suszona pietruszka
Mała kostka żółtego sera (Goudy)

Sposób wykonania:
Przekrajamy cukinie wzdłuż i wydarzamy środek. W między czasie na oliwie, smażymy pieczarki z cebulką. Dodajemy sos pomidorowy. Po piętnastu minutach smażenia  odstawiamy na chwilę po czym  faszerujemy cukinię i posypujemy startym serem.  Tak przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0