Materiał promocyjny

Kuchnia z Natalią Lesz

Natalia należy do grona osób, które w kuchni nie czują się dobrze. To właśnie z tego powodu w naszym dzisiejszym gotowaniu pomagał jej Robert Sowa

Warzywa sezonowe z boczkiem i miodowym sosem vinaigrette

Składniki dla 4 osób:

600 g chudego pieczonego boczku

1 pokrojona w grubą kostkę cukinia

1 pokrojony w grubą kostkę bakłażan

8 pokrojonych w grubą kostkę pieczarek

1 pokrojona w grubą kostkę czerwona papryka

1 pokrojona w grubą kostkę żółta papryka

1 posiekany pęczek dymki

1 pokrojona w cząstki czerwona cebula

6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku

1 szklanka oliwy z oliwek

3 łyżki musztardy Dijon z gorczycą

1 szklanka oliwy z oliwek

2 łyżki miodu lipowego

Sok z cytryny do smaku

2 łyżki słodkiego sosu chili

50 ml octu winnego

Sól,

Pieprz czarny grubomielony,

Bazylia,

Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni, przełożyć do brytfanny. Pokrojony boczek podsmażyć na oliwie i dodać do warzyw. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić. Warzywa i boczek piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane aromatyczne warzywa skropić sosem vinaigrette.

Zupa z ryb morskich z pomidorami

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w kostkę fileta z dorsza norweskiego

200 g pokrojonego w kostkę fileta z łososia norweskiego

200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta

1 pokrojona w kostkę biała cebula

1 pokrojona w kostkę czerwona cebula

2 pokrojone w kostkę czerwone papryki

4 pokrojone w kostkę pomidory

200 ml pomidorów bez skórki

100 ml białego wina

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sok z cytryny

1,5 litra bulionu drobiowego Kucharek

Kucharek Smak Lata

1 pęczek kolendry

6 pokrojonych w paski suszonych pomidorów

1 szklanki oliwy z suszonych pomidorów

Słodka papryka węgierska Prymat

1 łyżeczki chili do smaku

Sposób przygotowania:

Białą i czerwoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać paprykę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodać białe wino, bulion i pomidory, zagotować. Następnie dodać ryby morskie, pomidory (suszone i concasse) i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku i gotować 15 minut. Przed podaniem dodać świeżo siekaną kolendrę, a jeśli zupa będzie zbyt ostra, można dla złagodzenia smaku podać ją z kwaśną śmietaną.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości