Przepisy kulinarne

Kuchnia z Natalią Lesz

Natalia należy do grona osób, które w kuchni nie czują się dobrze. To właśnie z tego powodu w naszym dzisiejszym gotowaniu pomagał jej Robert Sowa

Warzywa sezonowe z boczkiem i miodowym sosem vinaigrette

Składniki dla 4 osób:
600 g chudego pieczonego boczku
1 pokrojona w grubą kostkę cukinia
1 pokrojony w grubą kostkę bakłażan
8 pokrojonych w grubą kostkę pieczarek
1 pokrojona w grubą kostkę czerwona papryka
1 pokrojona w grubą kostkę żółta papryka
1 posiekany pęczek dymki
1 pokrojona w cząstki czerwona cebula
6 pokrojonych w plastry ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
Miodowy sos vinaigrette:
3 łyżki musztardy Dijon z gorczycą
1 szklanka oliwy z oliwek
2 łyżki miodu lipowego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki słodkiego sosu chili
50 ml octu winnego
Sól,
Pieprz czarny grubomielony,
Bazylia,
Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa podsmażyć na patelni, przełożyć do brytfanny. Pokrojony boczek podsmażyć na oliwie i dodać do warzyw. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i doprawić. Warzywa i boczek piec 20 minut w temperaturze 180°C.  Tak przygotowane aromatyczne warzywa skropić sosem vinaigrette.

Zupa z ryb morskich z pomidorami

Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w kostkę fileta z dorsza norweskiego
200 g pokrojonego w kostkę fileta z łososia norweskiego
200 g pokrojonego w kostkę fileta z halibuta
1 pokrojona w kostkę biała cebula
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
2 pokrojone w kostkę czerwone papryki
4 pokrojone w kostkę pomidory
200 ml pomidorów bez skórki
100 ml białego wina
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z cytryny
1,5 litra bulionu drobiowego Kucharek
Kucharek Smak Lata
1 pęczek kolendry
6 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
1 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
Słodka papryka węgierska Prymat
1 łyżeczki chili do smaku

Sposób przygotowania:
Białą i czerwoną cebulę podsmażyć na maśle, dodać paprykę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodać białe wino, bulion i pomidory, zagotować. Następnie dodać ryby morskie, pomidory (suszone i concasse) i sok z cytryny. Całość doprawić do smaku i gotować 15 minut. Przed podaniem dodać świeżo siekaną kolendrę, a jeśli zupa będzie zbyt ostra, można dla złagodzenia smaku podać ją z kwaśną śmietaną.  

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0