Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.
Kurczak chilli z orzechami nerkowca
Składniki: Pierś z kurczaka Sos sojowy 2 jajka Przyprawa chilli
Przygotowanie: Kurczaka pokroić na kawałki (jak do potraw kuchni chińskiej) i włożyć na kilka godzin do marynaty złożonej z sosu sojowego, chilli, czosnku, soli, odrobiny mąki kartoflanej i piany ubitej z dwóch jajek. Smażyć na głębokim tłuszczu, wyjąć. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone drobno dwie cebule i orzeszki nerkowca. Połączyć z kurczakiem. Ponieważ potrawa ma być pikantna doprawić do woli solą i chilli. Można zapiec w piekarniku. Podawać z ryżem.
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Składniki: 3 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej Średniej wielkości majonez kielecki Główka świeżego czosnku Pęczek pietruszki 1 czerwona papryka Świeża bazylia
Przygotowanie: Ugotowaną kaszę mieszamy z majonezem (tak, by składniki się związały). Dodajemy całą wyciśniętą wcześniej główkę czosnku, pęczek drobno pokrojonej pietruszki i równie drobno pokrojoną paprykę. Mieszamy z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii i doprawiamy do smaku.