Przepisy kulinarne

Kuchnia z „Majką”

Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.

Kurczak chilli z orzechami nerkowca

Składniki:
Pierś z kurczaka
Sos sojowy
2 jajka
Przyprawa chilli

Czosnek świeży
Sól
2 duże cebule
Paczka orzeszków nerkowca
Odrobina mąki kartoflanej
Ryż

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki (jak do potraw kuchni chińskiej) i włożyć na kilka godzin do marynaty złożonej z sosu sojowego, chilli, czosnku, soli, odrobiny mąki kartoflanej i piany ubitej z dwóch jajek. Smażyć na głębokim tłuszczu, wyjąć. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone drobno dwie cebule i orzeszki nerkowca. Połączyć z kurczakiem. Ponieważ potrawa ma być pikantna doprawić do woli solą i chilli. Można zapiec w piekarniku. Podawać z ryżem.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Składniki:
3 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej
Średniej wielkości majonez kielecki
Główka świeżego czosnku
Pęczek pietruszki
1 czerwona papryka
Świeża bazylia

Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę mieszamy z majonezem (tak, by składniki się związały). Dodajemy całą wyciśniętą wcześniej główkę czosnku,  pęczek drobno pokrojonej pietruszki i równie drobno pokrojoną paprykę. Mieszamy z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii i doprawiamy do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0