Materiał promocyjny

Kuchnia z „Majką”

Joanna Osyda, serialowa Majka razem ze swoją serialową babcią Różą, czyli Anną Tomaszewską, przygotowały dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka smacznych potraw.

Kurczak chilli z orzechami nerkowca

Składniki:

Pierś z kurczaka

Sos sojowy

2 jajka

Przyprawa chilli

Czosnek świeży

Sól

2 duże cebule

Paczka orzeszków nerkowca

Odrobina mąki kartoflanej

Ryż

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki (jak do potraw kuchni chińskiej) i włożyć na kilka godzin do marynaty złożonej z sosu sojowego, chilli, czosnku, soli, odrobiny mąki kartoflanej i piany ubitej z dwóch jajek. Smażyć na głębokim tłuszczu, wyjąć. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojone drobno dwie cebule i orzeszki nerkowca. Połączyć z kurczakiem. Ponieważ potrawa ma być pikantna doprawić do woli solą i chilli. Można zapiec w piekarniku. Podawać z ryżem.

Sałatka z kaszy jęczmiennej

Składniki:

3 torebki ugotowanej kaszy jęczmiennej

Średniej wielkości majonez kielecki

Główka świeżego czosnku

Pęczek pietruszki

1 czerwona papryka

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę mieszamy z majonezem (tak, by składniki się związały). Dodajemy całą wyciśniętą wcześniej główkę czosnku, pęczek drobno pokrojonej pietruszki i równie drobno pokrojoną paprykę. Mieszamy z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii i doprawiamy do smaku.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości