W miniony weekend w Piszu odbył się Festiwal Leśnych Smaków, podczas którego można było spróbować wielu przysmaków „z lasu”. Jedną z atrakcji Festiwalu było bicie rekordu Guinessa’a w gotowaniu największej jajecznicy mazurskiej z kurkami, sporządzonej z aż z czterech tysięcy kurzych jaj.Moja ulubiona jajecznica
Składniki:
2 jaja od kur z wolnego wybiegu na osobę
1 ząbek czosnku
Łyżka masła, łyżka oliwy
Łyżka śmietany 18%
Siekany świeży szczypior
Odrobinę sera pleśniowego lub długo dojrzewającego
Kilka pieczarek lub innych grzybów
Ew. domowa szynka lub boczek
Przygotowanie:
Każdy ma swój sposób na jajecznice. Jemy ją tak często, że warto wypracować sobie przepis… niemal idealny. Oto mój. Lubię ścięte białko i delikatny smak żółtka, kremową konsystencje dodatek, grzybów i szczypiorku. Ale od początku. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, trochę soli, po chwili czosnek. Kiedy lekko się przysmażą dodajemy jaja i mieszamy. Ważne by nie naruszyć żółtek. Mieszamy tylko białka do momentu, aż się zetną. Kiedy będą gotowe dodajemy ser, zioła i śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilę, by jajecznica była ciepła i uzyskała kremową konsystencję dzięki roztopionemu serowi i śmietanie. Podajemy z razowym chlebem i świeżo mielonym pieprzem.
Dorsz palony z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim i duszonymi leśnymi grzybami
Składniki:
Filet z dorsza na osobę
Małe jajo z wolnego wybiegu na osobę
Mała garść grzybów – maślaków, kurek i borowików
Masło, oliwa
Ew. estragon
Sos holenderski lub szałwia smażona na maśle
Przygotowanie:
Świeżego dorsza oczyszczamy z ości, myjemy, suszymy, solimy i pieprzymy. Jajko wbijamy miseczki. Zagotowujemy garnek wody z octem. Łyżką mieszamy w garnku by wywołać wir. Wbijamy jajo do środka i ostrożnie łyżką kształtujemy jajeczko, tak by białko otaczało żółtko. Jajo gotujemy przez ok. 4 minuty, a następnie wyciągamy z wody, którą zostawiamy na gazie. W tym czasie smażymy grzyby na maśle i oliwie przez ok 6 min. Solimy i pieprzymy. Możemy dodać zioła, śmietanę lub pomidory, ale warto zachować czysty smak grzybów. Dorsza smażymy skórą do dołu tak długo, aż stanie się chrupka i lekko zezłoci. Kiedy to nastąpi, odwracamy rybkę na drugą stronę, ściągamy patelnie z ognia i zostawiamy ją w ten sposób przez kilka minut, by rybka „doszła w środku”. W tym czasie ponowie zagrzewamy jajo, grzyby i na patelni przygotowujemy sos z listków szałwii smażonych na chrupko, na maśle, na nie zbyt dużym ogniu. Na talerzu podajemy grzyby, rybkę jajo, a całość polewamy sosem… mniam.
Szpinakowo – borowikowa zapiekanka z płynnym jajem
Składniki:
Garść szpinaku
2-3 borowiki pocięte w cienkie plastry
Łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki tymianku
3 łyżki białego wina wytrawnego
3 suszone żurawiny
3-4 pomidorki cherry
Ser carski – mały kawałek do starcie na wierzch
3 eko jaja
Pieprz grubo mielony /sól
Potrzebujemy:
2-3 żaroodporne naczynka, najlepiej okrągłe o średnicy około 8-10 cm.
Przygotowanie:
Borowiki przesmażamy na odrobinie oliwy i przekładamy do miski, oprószamy pieprzem i solą. Szpinak rwiemy, szalotkę kroimy w ósemki, czosnek ścieramy a pomidorki kroimy na pół, wszystko wrzucamy do miski z borowikami, dolewamy sok z limonki i mieszamy. Na dno pojemnika wkładamy pół łyżeczki masła i składniki wymieszane w misce (tak żeby starczyło na 2-3), zalewamy 1 łyżką wina i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut. Wyciągamy i delikatnie rozbijamy jajko aby żółtko było na środku zapiekanki, posypujemy startym serem i dorzucamy jedną żurawinę. Zapiekamy aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Podajemy z grzanką (moja ulubiona zapiekana z kozim serem). Pyszne!!
Słodko – słony omlet z kolendrą, chilli, nerkowcami i czarnym sezamem
Składniki:
5-6 eko jaj
50 ml letniej wody
2-3 łyżki brązowego cukru
Łyżka sosu sojowego
Łyżka Mirin – słodkie wino ryżowe
Kilka gałązek kolendry
Orzechy nerkowca – mocno pokruszone
Papryczka chilli
Czarny sezam wcześniej uprażony (może być zwykły sezam)
Sos do maczania:
Łyżka sosu sojo
Sok z jednej limonki
Około 100 ml wody
Szczypior drobno posiekany
Łyżeczka sosu rybnego i ostrygowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki omleta mieszamy i smażymy na małej ilości oleju (najlepiej wykorzystać do tego specjalną prostokątną patelnię do omleta Tamago), gdy omlet z jednej strony się usmaży, obsypujemy go kolendrą, nerkowcami, chilli i zwijamy w bok patelni. Wylewamy jaja potrzebne na kolejnego omleta, ponownie wysypujemy składniki i zwijamy na poprzednio zwiniętego omleta (jakbyśmy nawijali go na rolkę). Po zwinięciu zdejmujemy z patelni i przekładamy na deskę do krojenia, czekamy chwilę aż się dokładnie zetnie. Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy przez chwilę na ogniu aż dokładnie się połączą. Omleta kroimy w plastry jak sushi, posypujemy sezamem i podajemy z sosem w kokilce – można do tego podać również odrobinę posiekanej sałaty lodowej.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"