Materiał promocyjny

Kuchnia z innej beczki

Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!

Śledzie marynowane w winie:

1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

6 solonych śledziowych filetów

szczypta gałki muszkatołowej

3 ziarna ziela angielskiego

100 ml octu winnego

100 ml białego wina

2 liście laurowe

1 mała cebula

4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i delikatnie podgrzać (nie zagotować). Śledzie ułożyć w słoiczku i zalać marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek itp.

Śledzie w sosie mango:

6 solonych śledziowych filetów

5 łyżek kwaśnej śmietany

2 łyżki octu winnego

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

4 łyżki cukru

sól i pieprz

1 cebula

2 mango

Sposób przygotowania:

Śledzie namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mango. Dodać posiekaną chili i czosnek. Przesmażyć przez chwilę. Dodać cukier i ocet. Dusić całość aż będzie miało konsystencję marmolady. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą. Odstawić na noc do zamarynowania.

Torcik ze śledzi i ogórków:

5 kromek chleba razowego żytniego

400 g kremowego serka do kanapek

3 łyżki tartego chrzanu

200 g śledzi z oleju

3-4 ogórki kiszone

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Chleb pokruszyć i wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć ręką, aby okruchy się posklejały. Serek wymieszać ze śledziami pokrojonymi w kostkę i tartym chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Masę serowo-śledziową wyłożyć na spód z chleba. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby się schodził. Po wyjęciu z lodówki. Boki i wierzch tortu udekorować plasterkami ogórków.

Dorsz z sosem ogórkowym:

100 ml wody z kiszenia ogórków

2 łyżki posiekanego koperku

100 ml kremówki śmietanki

2-3 ogórki kiszone

4 filety z dorsza

oliwa z oliwek

1 mała cebula

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie z oliwek. Cebule posiekać drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek. Jak będzie miękka dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dusić przez chwilę. Dodać wodę z kiszenia ogórków, gotować aż woda odparuje. Dodać kremówkę. Delikatnie gotować aż sos się zagęści. Pod koniec posiekany koperek oraz dodać sól i pieprz. Sos podawać do smażonych filetów z ryby.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości