Przepisy kulinarne

Kuchnia z innej beczki

Marynowane śledzie, dorsz, ogórki, czyli potrawy, które kiedyś dojrzewały w beczkach i w nich były przechowywane. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: śledzie w sosie mango, w winie oraz torcik ze śledzi i ogórków. Smacznego!

Śledzie marynowane w winie:
1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
6 solonych śledziowych filetów
szczypta gałki muszkatołowej
3 ziarna ziela angielskiego
100 ml octu winnego
100 ml białego wina
2 liście laurowe
1 mała cebula
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą i delikatnie podgrzać (nie zagotować). Śledzie ułożyć w słoiczku i zalać marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek itp.

Śledzie w sosie mango:
6 solonych śledziowych filetów
5 łyżek kwaśnej śmietany
2 łyżki octu winnego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki cukru
sól i pieprz
1 cebula
2 mango

Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.  Cebule posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mango. Dodać posiekaną chili i czosnek. Przesmażyć przez chwilę. Dodać cukier i ocet. Dusić całość aż będzie miało konsystencję marmolady. Ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Śledzie umieścić w słoiku i zalać marynatą. Odstawić na noc do zamarynowania.

Torcik ze śledzi i ogórków:
5 kromek chleba razowego żytniego
400 g kremowego serka do kanapek
3 łyżki tartego chrzanu
200 g śledzi z oleju
3-4 ogórki kiszone
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Chleb pokruszyć i wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Docisnąć ręką, aby okruchy się posklejały. Serek wymieszać ze śledziami pokrojonymi w kostkę i tartym chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Masę serowo-śledziową wyłożyć na spód z chleba. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na 2-3 godziny aby się schodził. Po wyjęciu z lodówki. Boki i wierzch tortu udekorować plasterkami ogórków.

Dorsz z sosem ogórkowym:
100 ml wody z kiszenia ogórków
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml kremówki śmietanki
2-3 ogórki kiszone
4 filety z dorsza
oliwa z oliwek
1 mała cebula
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie z oliwek. Cebule posiekać drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek. Jak będzie miękka dodać pokrojone w kostkę ogórki. Dusić przez chwilę. Dodać wodę z kiszenia ogórków, gotować aż woda odparuje. Dodać kremówkę. Delikatnie gotować aż sos się zagęści. Pod koniec posiekany koperek oraz dodać sól i pieprz. Sos podawać do smażonych filetów z ryby.




„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
76
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0