Kucharz Paweł Zając chce przekonać Polaków do tego, by jedli ryby i owoce morza, bo są zdrowe, lekkie i dają nam energię. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: kulki z krewetek, marynowaną ośmiornicę, tuńczyka w pistacjach, kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym i przegrzebki na galaretce porzeczkowej. Co łatwiej przygotować - ośmiornicę czy krewetki? Ile trzeba gotować ośmiornicę, by była miękka? Lubicie ryby i owoce morza? Przegrzebki na galaretce porzeczkowej
Składniki:
3 przegrzebki
1 figa
1 karambola
Sok z czarnej porzeczki
5 g żelatyny
Łyżeczka cukru
1 gwiazda anyżu
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sok porzeczkowy podgrzać do 80 stopni, dodać anyż i żelatynę. Wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia. Po wystudzeniu wykroić w formie prostokąta. Przegrzebki doprawić solą i pieprzem i usmażyć na maśle z każdej strony. Po wystudzeniu ułożyć na galaretce. Udekorować figami i karambolą.
Tuńczyk w pistacjach z zielonymi szparagami
Składniki:
150 g świeżego tuńczyka
10 g obranych pistacji
3 zielone szparagi
1 ziemniak
łyżka masła
Sos:
100 g czerwonych porzeczek
1 łyżeczka cukru
125 ml czerwonego wytrawnego wina
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Podłużny kawałek tuńczyka obtoczyć w pokruszonych pistacjach i przesmażyć na maśle po pół minut z każdej strony. Szparagi sparzyć. Ziemniaka obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiść porzeczek czerwonych wrzucamy na skarmelizowany cukier, dodajemy szczyptę kardamonu wlewamy wino a następnie redukujemy. Układamy wg własnej inwencji.
Marynowana ośmiornica
Składniki:
1 ośmiornica
włoszczyzna
5 pomidorków koktajlowych
5 zielonych oliwek
Świeża kolendra
czosnek
125 ml białego wytrawnego wina
Sól
pieprz
Sok z cytryny
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Ośmiornicę wrzucamy do gotującego się wywaru z włoszczyzny i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Wystudzoną ośmiornicę marynujemy w paście curry, kolendrze, soku z cytryny i miodzie. Pomidorki, kawałki ośmiornicy i oliwki nadziewamy na szpadki.
Kalmary nadziewane małżami z sosem rakowym
Składniki:
1 tuba kalmara
100 g mięsa z małży
100 g szyjek rakowych
100 g śmietany 36%
świeży koperek
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
szafran
125 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso z małży doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, odrobiną masła i natką z pietruszki. Nadziewamy nim tubę kalmara i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut. Sos rakowy: szyjki rakowe podsmażamy z czosnkiem, dodajemy śmietanę, białe wino, sól, pieprz i redukujemy. Dodajemy białe wino i szafran. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy posiekany koperek. I gotowe.
Kuleczki z krewetek w cieście kataifi
Składniki:
5 świeżych krewetek
1 jajko
Kolendra
czosnek
ostra papryka
szczypta zielonej pasty curry
100 g ciasta kataifi
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krewetki siekamy, dodajemy kolendrę, pastę curry, ostrą paprykę , czosnek, sól i pieprz. Dodajemy pół roztrzepanego jajka i formujemy kulki. W drugiej części jajka obtaczamy gotowe kulki i posypujemy ciastem kataifi. Smażymy w głębokim oleju.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"