Przepisy kulinarne

Kuchnia z dodatkiem czereśni

Czereśnie świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs. Jan i Jakub Kuroniowie proponują przepis na polędwiczki wieprzowe z chutneyem czereśniowym, parfait czereśniowe oraz sałatkę z wędzonym węgorzem.

Polędwiczki wieprzowe z Chutneyem Czereśniowym

Polędwiczki:

Składniki:


4 polędwiczki wieprzowe


3 łyżki tymianku


50 ml wiśniówki


80 ml oleju


sól, pieprz



Przygotowanie:


Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy tymiankiem posypujemy solą i pieprzem. Obsmażamy na tłuszczu z wszystkich stron jakieś 10- 15 minut. W trakcie smażenia dodajemy wiśniówkę. Polędwiczki kroimy na ładne plastry, układamy na chutneyu. Najlepiej podawać z białym ryżem.



Chutney czereśniowy:

Składniki:


500 g czereśni


1 cebula


1 pomarańcza


kawałek świeżego imbiru


1 ząbek czosnku


250 ml białego octu winnego


100 g cukru


sól



Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. Następnie siekamy je na mniejsze części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czereśnie podlewamy małą ilością wody i razem dusimy pod przykryciem. Gdy czereśnie i cebula zmiękną dodajemy drobno posiekany imbir, pół szklanki octu i dusimy jeszcze przez 30 minut. Dodajemy resztę octu oraz cukier, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu, często mieszając.



Parfait czereśniowe

Składniki:


8 żółtek


500 ml śmietany 30-36%


100 ml wody


ekstrakt waniliowy


skórka otarta z jednej cytryny


200 g cukru


1 gorzka czekolada



Przygotowanie:

Przygotowujemy najpierw masę do parfait: gotujemy wodę z cukrem, by uzyskać gęsty syrop. Żółtka wbijamy do kremówki, stawiamy w rondelku na małym ogniu. Do masy dolewamy syrop i cały czas mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową. Podgrzewamy czekając aż zgęstnieje i zestawiamy z gazu. W pucharkach układamy drylowane czereśnie i zalewamy je naszą masą. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i listkiem mięty. Można jeść na zimno jak i na ciepło.



Sałatka z wędzonym węgorzem

Składniki:


różne sałaty np.(zielona, rzymska, rucola, radicchio)


50 g kiełków sojowych


400 g wędzonego węgorza


200 g czereśni


2 cytryny


100 ml oliwy


pół pęczka koperku


sól, pieprz



Przygotowanie:

Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone różne rodzaje sałaty oraz kiełki sojowe. Na tak przygotowane gniazdo z sałaty kładziemy średniej wielkości kawałki wędzonego węgorza oraz pokrojone w plasterki czereśnie. W misce przygotowujemy sos do sałaty: wlewamy oliwę, sok z cytryny(w proporcji 3/1), posiekany drobno koperek. Pieprzymy i solimy do smaku. Następnie polewamy naszym sosem. Podajemy z bagietką.



Przepisy przygotowane przez Jana i Jakuba Kuroniów.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0