Przepisy kulinarne

Kuchnia włoska jest bardzo prosta

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony. To także pyszne sery, aromatyczne przyprawy i dużo warzyw. Udowodniła to Justyna Czekaj-Grochowska, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak: miecznika z kremem z kopru włoskiego, sardyńskie pierożki z ricottą oraz grillowane warzywa.

WARZYWA GRILLOWANE

Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
1 koper włoski
1 papryka
6 szt szparag zielonych
sól

Salsa verde:
1 pęczek świeżej zielonej pietruszki
5 kaparów w occie
1 ząbek czosnku
½ ostrej papryczki peperoncino
200 ml oliwy

MIECZNIK Z KREMEM Z KOPRU WŁOSKIEGO

Składniki:
250-300 g steku z miecznika
1 koper włoski
Cytryna
Oliwa
Sól

SARDYŃSKIE PIEROŻKI Z RICOTTĄ

Składniki:

Nadzienie:
750 g serka ricotta z mleka owczego, albo krowiego
4 łyżki cukru pudru
10 listków mięty
Skórka z 2 cytryn

Ciasto:
0.5 kg mąki semola rimacinata grano duro
1 jajko
100 g smalcu - nie koniecznie
250 ml wody
Szczypta soli

Do podania:
400 g miodu akacjowego
Mięta
Świeże owoce: truskawki
Lody jogutrowe

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
70
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0