W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował potrawy kuchni włoskiej. Co powiecie na polędwicę wołową z sosem pieprzowym, a na deser Torta Della Nonna i cappuccino z dyni?Filetto al pepe verde (czyli polędwica wołowa z sosem pieprzowym)
Składniki:
Polędwica wołowa (plastry grubości min. 4 cm)
100 g śmietanki łowickiej 30%
20 g masła ekstra łowickiego
30 g pieprzu zielonego
40 g musztardy
25 g brandy
Sól
10 g mąki
Świeży rozmaryn
Czosnek
Przygotowanie:
Obtoczyć polędwicę w mące. Usmażyć polędwicę ze wszystkich stron na maśle razem z rozmarynem i czosnkiem. Dodać brandy aż alkohol odparuje. Dodać pieprz zielony, łyżkę masła i całą śmietanę. Smażyć dalej polędwicę i podlewać ją sosem. Jak będzie gotowa (krwista jeszcze), podać na talerz i polać sosem śmietanowo-pieprzowym.
Torta Della Nonna
Składniki:
Do ciasta:
200 g masła ekstra łowickiego
2 jajka
450 g mąki pszennej
160 g cukru
Skórka z 1 cytryny
Do kremu:
750 ml mleka łowickiego 3,2%
3 jajka + 1 żółtko
225 g cukru
35 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki
Skórka z 1 cytryny
Jedna laska wanilii
Do dekoracji:
30 g orzeszków pinii
Cukier puder
Przygotowanie:
W mikserze zblendować zimne masło prosto z lodówki i mąkę. Wyłożyć i dodać cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Mieszać, ale nie ubijać, ciasto. Zafoliować i schować do lodówki.
Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i laskę wanilii z wyciągniętymi pestkami. Rozgrzać na średnio niskim ogniu, aż do pojawienia się pierwszego bąbelka. Wymieszać jajka z cukrem, dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną. Dalej mieszać.
Odcedzić mleko, dodać do niego jajka i mieszać na średnim ogniu aż konsystencja będzie kremowa (nie jak budyń). Jak będzie gotowa przelać do brytfanki, żeby się szybciej schłodziło i zafoliować, żeby nie zrobił się kożuch.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować do grubości 2-3 mm i wyłożyć do foremki 23-24 cm. Odkroić ciasto, które wychodzi poza foremkę i zrobić dziurki widelcem na spodzie. Dodać krem i przykryć pozostałym ciastem. Zrobić dziurki widelcem i posypać orzeszkami pinii. Wstawić do piekarnika (na najniższą część) rozgrzanego do 160 stopni na 50 minut, a później na 180 stopni, przestawiając na środkową część. Wyciągnąć i poczekać aż ostygnie. Posypać cukrem pudrem.
Torta Della Nonna można trzymać w lodówce maksymalnie 2 dni. Ciasto można zrobić wcześniej, zamrozić i odmrozić kiedy jest potrzebne.
Cappuccino z dyni
Składniki:
400 g dyni w kawałkach
200 g ziemniaków
1 por
Rozmaryn 2 gałązki
Oliwa, sól, pieprz
600 g wody
Do kremu:
250 g śmietanki łowickiej UHT 36%
160 g mascarpone
Konfitura ze śliwek
Migdały w płatkach
Przygotowanie:
Wyczyścić i obrać dynię, ziemniaki i pora. Pokroić w kosteczkę wszystko. W garnku na oliwie podsmażyć pora, dodać dynię, a później ziemniaki i rozmaryn posiekany. Smażyć i dolać wodę. Jak składniki będą miękkie zblendować i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wlać do kubków do cappuccino albo dużych przezroczystych szklanek i czekać aż wystygnie.
Do kremu: wymieszać mascarpone ze śmietaną i ubić na sztywno. Dodać dużą łyżkę kremu na krem z dyni (żeby wyglądało jak cappuccino) i udekorować konfiturą ze śliwek i migdałami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"