W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwa Włoszka i włoskie przepisy. Cristina Catese pokazała, jak zrobić domowy włoski makaron, zrazy z bakłażana i salsę primaverę. Zdradziła również przepis na winne ciasteczka jej mamy.
PASTA FRESCA - ŚWIEŻY MAKARON
Składniki:
1 kg mąki
12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę przez sitko.
Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej).
Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę.
Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite.
Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania.
Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek.
Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami.
Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Kroimy jak chcemy, tagliatelle, pappardelle, spaghetti etc.
SALSA PRIMAVERA
Składniki:
250 g pieczarek
170 g cukinii
200 g marchewki
200 g czerwonej cebuli
250 g brokułów
200 g pomidorków koktajlowych + 1 puszka krojonych pomidorów 400 gr
200 g Parmigiano Reggiano
Tymianek
30 g oliwy z oliwek extra virgin
Sól, czarny pieprz
(kiedy jest sezon, bardzo pasują szparagi)
Przygotowanie:
Myjemy i kroimy warzywa.
Marchewki obieramy i kroimy w zapałkę, a cebulę szatkujemy na drobno.
Odkrajamy końcówki cukinii i ją również kroimy w zapałkę.
Pieczarki kroimy na plasterki, a pomidorki przekrajamy na pół.
Teraz wrzucamy warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą; zaczynamy od marchewek, które smażymy przez kilka minut, po czym dorzucamy brokuły.
Podlewamy 1/2 pomidorów z puszki, przykrywamy, gotujemy przez 3-4 minuty i dodajemy cebulę, cukinię i grzyby.
Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu, po czym wyłączamy ogień i dodajemy pomidorki i tymianek.