Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" razem ze swoją siostrą Agatą przygotowały dla nas kilka ciekawych propozycji kulinarnych na Wigilię.Wigilijna zupa z karpia
Składniki:
dzwonko karpia – 6 sztuk
200ml przecieru pomidorowego
świeży rozmaryn
100ml białego wina
marchewka
pietruszka
cebula
czerwona cebula
1 litr wody
Przyprawy Kamis:
ziele Angielskie
pieprz Czarny ziarnisty
liście laurowe
sól Morska w młynku
pieprz kolorowy w młynku
papryka ostra
Przygotowanie:
W wodzie zagotuj obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Kawałki karpia lekko przysmaż na patelni z dodatkiem ziela angielskiego, rozmarynu, pieprzu, liści laurowych i odrobiny papryki.. Zalej rybę białym winem, odczekaj aż połowa płynu odparuje. Następnie rybę wraz z powstałym płynem przełóż do wywaru warzywnego. Gotuj aż ryba będzie gotowa, pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy.
Karp w sosie rozmarynowo-serowym
Składniki:
3 duże filety z karpia
500ml śmietanki 36%
200g sera żółtego
50g zielonych oliwek
Przyprawy Kamis:
rozmaryn
sól Morska w młynku
pieprz biały mielony
Przygotowanie:
Karpia podziel na porcje (100 gramowe kawałki), oprósz solą, pieprzem, obficie posyp rozmarynem, przykryj folią i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie przysmaż na patelni z dwóch stron, aby skórka była chrupiąca. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej śmietanką wymieszaną z tartym serem, solą, pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 25 minut.
Karp z miodem i orzechami
Składniki:
dzwonko karpia – 6 sztuk
300ml białego, półwytrawnego wina
100g orzechów laskowych
200g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
łyżka masła
sok z cytryny
Przyprawy Kamis:
cynamon mielony
imbir
gałka muszkatołowa cała
sól morska w młynku
pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki i imbiru, zalej winem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W międzyczasie orzechy potłucz na mniejsze kawałki, przysmaż na maśle, dodaj miód, cynamon, imbir i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu rybę podawaj z sosem.
Makowe biszkopty z cytrynowym lukrem
Składniki:
180g drobnego cukru
3 jaja
180g mąki
180g masła
30g maku
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, powoli dodawaj roztopione masło i przesianą mąkę. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z ciastem, dodaj mak i przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz 25/30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu polej lukrem cytrynowym (wymieszaj sok z cytryny z odrobiną cukru pudru).
Kutia
Składniki:
1 szklanka ziaren pszenicy
1 szklanka maku
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki róży ucieranej z cukrem
4 łyżki miodu
50g rodzynek
50g migdałów
Przyprawy Kamis:
Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Przygotowanie:
Pszenice zalej gorąca wodą i odstaw na noc. Nazajutrz odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Mak zagotuj w mleku, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Połącz pszenice z makiem, miodem, różą i pokrojonymi bakaliami. Cukier dodaj do smaku.Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Makowy sernik
Składniki:
ciasto:
250g mąki
80g drobnego cukru
120g masła
1 jajo
Masa:
120g masła
200g drobnego cukru
4 jaja
250g mascarpone
1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
6 łyżek kaszy manny
125g trzykrotnie zmielonego maku
Przygotowanie:
Kruche ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Następnie przełóż do formy (średnica 24cm). Masło zmiksuj z 150g cukru na gładka masę. Dodawaj pomału po jednym żółtku, następnie dodaj mascarpone i kasze. Białka ubij z 50g cukru i połącz z masa serową. Podziel ja na dwie części i do jednej wsyp mak, delikatnie wymieszaj. Obydwie masy wykładaj na kruchy spód naprzemiennie. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"