Materiał promocyjny

Kuchnia wielu kultur

Kilkudniowy pobyt Moniki i Maćka w stolicy Anglii stał się dla nich inspiracją kulinarną. Londyn to miasto wielu kultur. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zabrali nas w podróż po londyńskich smakach. W menu: angielski pie z serem Stilton, hinduskie sabji, tajskie curry, a na deser turecka baklawa. Smacznego!

Angielski pie z serem Stilton (tradycyjnym serem angielskim)

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

2 cebule

50 g masła

2 łyżki oliwy

1/4 szklanki mleka

100 g Stiltona

sól i pieprz do smaku

ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki ugniatamy z mlekiem na jednolitą masę. Cebule kroimy w cienkie talarki i dusimy na maśle z oliwą pod przykrywka na małym gazie ok. 15 minut. Po uduszeniu mieszamy z ziemniakami i dodajemy sól i pieprz do smaku.

Okrągłą foremkę z wysokim rantem wykładamy ciastem francuskim, na które nakładamy masę ziemniaczaną. Ziemniaki przykrywamy pokruszonym serem Stilton, a następnie okrągłym plastrem ciasta francuskiego. Rant zagniatamy widelcem.

Hinduskie sabji

Składniki:

5 łyżek oleju

łyżeczka soli

1/2 kg słodkich ziemniaków

1/2 kg zwykłych ziemniaków

250 g młodego szpinaku

250 g pomidorków cherry

2 łodyżki kolendry

średni zielony ogórek

300 g jogurtu

sól i pieprz do smaku

masala:

5 łyżek oleju

łyżeczka startego imbiru

łyżka kminu rzymskiego w całości

łyżeczka czarnej gorczycy

1/2 łyżeczki asafetidy

łyżka garam masali

łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, obgotowujemy w wodzie 10 minut i mieszamy w misce z olejem i solą. Pieczemy w piekarniku w temp. 220 stopni na termoobiegu aż się przyrumienią.

Masala:

Na rozgrzany olej wsypujemy czarną gorczycę, gdy przestanie strzelać dodajemy kmin rzymski, gdy kmin stanie się brązowy dodajemy imbir i po paru sekundach asafetide, garam masalę i kurkumę. Na masalę wrzucamy szpinak, dusimy 5 minut, dodajemy ziemniaki, poszatkowaną kolendrę , jogurt, pokrojone na pół pomidorki i plasterki ogórka. Całość delikatnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tajskie curry

Składniki:

200 g makaronu sojowego

2 duże czerwone papryki

ostra zielona papryczka

100 g tofu

50 g kiełków z fasolki mung

2 łyżki oleju kokosowego

łyżeczka zielonej pasty curry

1/3 puszki mleczka kokosowego

sok z limonki

garść liści bazylii

Sposób przygotowania:

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po ok. 5 minutach odsączamy. Tofu podsmażamy na oleju kokosowym, gdy się przyrumieni dodajemy drobno pokrojoną ostrą paprykę bez pestek. Następnie dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pastę curry. Całość dusimy pod pokrywką aż papryka stanie się miękka (ok. 10 min). Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sok z limonki i poszatkowane liście bazylii. Delikatnie mieszamy z makaronem sojowym.

Turecka baklawa

Składniki:

ciasto filo (450 g)

300 g nerkowców

200 g miodu

kostka masła (około 250 g)

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

Masło podgrzewamy w garnku na małym gazie. Gdy się rozpuści na górze zacznie zbierać się piana, którą zbieramy. Po ok. 10 minutach sklarowane masło przelewamy do czystej miseczki (na dnie garnka pozostanie osad). Poszatkowane nerkowce mieszamy z miodem i kardamonem. Brytfankę wykładamy pojedynczą warstwą ciasta filo, które smarujemy pędzelkiem sklarowanym masłem, na masło wykładamy cienką warstwę orzechów z miodem i przykrywamy je drugą warstwą ciasta. Czynność powtarzamy kilka razy (aż skończą się orzechy). Górę przykrywamy ostatnią warstwą ciasta, które smarujemy masłem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st na termo obiegu aż ciasto się przyrumieni.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości