Przepisy kulinarne

Kuchnia wielkanocna

Brygida Kosel, prowadząca program kulinarny "Teraz Brygida!", przygotowała potrawy dla zapracowanych. Wszystkie są potrawami postnymi i nie wymagają dużo czasu.

Kremowa zupa chrzanowa z wędzonym łososiem

Składniki:
Świeży korzeń chrzanu
1 litr wywaru z warzyw
4 ziemniaki
1/2 selera
3 jajka
wędzony łosoś - do podania

sól
świeżo mielony pieprz - opcja
gałka muszkatołowa - opcja
koperek - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na wywarze z warzyw gotujemy umyte i obrane ziemniaki i seler ok. 1/2 godz. w tym czasie możemy zetrzeć chrzan na tarce z dużymi oczkami. Pod koniec gotowania dodajemy chrzan. Odlewamy w osobną miseczkę trochę zupy i dodajemy do niej żółtka jajek. Mieszamy. Wlewamy do pozostałej w garnku zupy. Całość miksujemy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem lub gałką muszkatołową. Podajemy z wędzonym łososiem.

Rolada z ciasta francuskiego z jajami i grzybami

Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
5 jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
20 dag pieczarek lub innych grzybów
tymianek
pęczek szczypiorku
kminek
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrażamy. 5 Jajek gotujemy na twardo (ok. 5 min. od momentu zagotowania wody). Grzyby myjemy i smażymy na patelni z tymiankiem, szczyptą soli i pieprzem świeżo mielonym. Grzyby, pieczarki  i szczypiorek szatkujemy. Tak przygotowany farsz nakładamy na rozwinięty płat ciasta francuskiego. Zwijamy roladę, pamiętając o zlepieniu boków. Posypujemy kminkiem lub ulubionymi przez siebie ziołami. ! Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli i smarujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez pół godziny. Możemy też zrobić małe rożki i podawać je np. do zupy. Gotowe!

Tymbaliki z wędzonego pstrąga z jajkami przepiórki

Składniki:
pstrąg wędzony ok. 1,2 kg
5 ząbków czosnku
koper
natka pietruszki
cytryna
6 jajek przepiórki
sól
pieprz
3 liski żelatyny
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna pieprzu
50 ml białego wina

Sposób przygotowania:
Wyjmujemy z pstrąga ości i zdejmujemy skórę, pozostawiając czyste filety. Przygotowujemy galaretę dodając do niej wino, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Układamy w małych naczynkach, na zakładkę, porcję ryby i ziół. Zalewamy galaretą. Jajka przepiórki gotujemy, podajemy osobno jako dekorację razem z ćwiartką cytryny i gałązką koperku. Sposób błyskawiczny i niezawodny. Nie mamy zapachu gotowanej ryby w domu. Samo zdrowie!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0