Materiał promocyjny

Kuchnia wegetariańska

Monika Mrozowska jest wegetarianką od 8 lat. Wszystko zaczęło się zupełnie przypadkowo. Pojechała ze znajomymi na wakacje do Grecji i przez cały pobyt jadła w zasadzie same sałatki. Dzisiaj zdradziła nam kilka swoich przepisów.

Babeczka jaglana:

Składniki:

3.5 kubka mleka

3/4 kubka kaszy jaglanej

200 ml śmietanki 30 %

szczypta soli

szczypta szafranu

1/2 laski wanilii

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka masła

2 garści rodzynek

pół paczki wiśni mrożonych

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu , dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laske wanilii. Wlewamy do 3/4 objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok.20 min, aż babeczki będa złocistobrązowe. Wiśnie z mrożonki wsypujemy na patelnię dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem. Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.

Makaron ryżowy z czerwonym pieprzem dla 3 osób

Składniki:

200 g makaronu ryżowego " wstążki"

150 g tofu ( całe opakowanie)

1 małą żółta papryka

1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku

2 łyżeczki czerwonego pieprzu

oliwa z oliwek

3 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 minutach odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z łyżeczką sosu sojowego aż się przyrumieni. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy z tofu jeszcze 2 minuty. Posiekany szczypiorek i pietruszkę łączymy z makaronem, tofu, papryką oraz zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Całość doprawiamy sosem sojowym i sojowo-grzybowym.

SUSHI Z RYŻEM JAŚMINOWYM

Składniki:

ok. 250 g ryżu jaśminowego

ok. 3 szklanki wody

pół płaskiej łyżeczki soli

olej

Przygotowanie:

Ryż gotujemy z solą w ponad dwukrotnej ilości wody, żeby się lekko rozgotował. Foremkę do lodu smarujemy olejem i wkładamy do niej ugotowany ryż, który ugniatamy. Następnie foremkę odwracamy do góry nogami i stukamy w nią , by wypadły kostki ryżu. Każdą z kostek ozdabiamy dodatkami np. :

- smażonymi plasterkami dyni ze świeżym awokado

-smażonymi boczniakami i fasolką w cieście z mąki groszkowej

-plastrami parmezanu z pomidorkami cherry

-chipsami z buraka

-ugotowanym na parze groszkiem cukrowym i szczypiorkiem

-glazurowanym w brązowym cukrze imbirem

- duszonymi plastrami pora

-smażonymi różyczkami brokuł ...

Sushi podajemy z sosem sojowym, gotowanymi w syropie z cukru brązowego plasterkami imbiru, limonką i prażonym na suchej patelni sezamem.

Humus truflowy

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki)

5 łyżek oliwy truflowej

garść liści bazyli

sok z połówki cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotoanie:

Ciecierzycę miksujemy z oliwą truflową i dodajemy drobno posiekane liście bazyli, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Tapenada z czarnych oliwek i tofu

Składniki:

1/2 szklanki czarnych oliwek

50 g tofu

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego

garść drobno posiekanego szczypiorku

8 ziarenek czerwonego pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i podajemy z grzankami skropionymi oliwą truflową.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości