Przepisy kulinarne

Kuchnia wegetariańska: hiszpański placek i shakshouka

Na śniadanie wcale nie musicie jeść mięsa czy wędliny - uważa Rafał Betlejewski, dziennikarz i performer oraz prowadzący program "DeFacto" w TTV. Wraz z córkami przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN wegetariańskie śniadanie. Towarzyszyła im sympatyczna i ciekawska świnka Lily.

Hiszpański placek ziemniaczany, tortilla de patatas
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
6 eko jajek
4 cebule
Oliwa z oliwek
Brokuł
Pomidor
Przyprawy: proszek curry, sól

Shakshouka
Składniki:
1 cebula
2 pomidory
2 eko jaja
nać pietruszki
proszek ostrej papryki
proszek żółtego curry
sól
pieprz

Zielone koktajle robione w blenderze
Składniki:
Pomarańcze
Banany
Gruszki
Jabłka
Kiwi
Ogórek zielony
Nać selera
Nać pietruszki
Sałata rzymska
Świeży szpinak (mogą być małe liście)
Jarmuż
Mięta świeża
Kolendra świeża
Siemię lniane
Orzechy laskowe

Sałata "ni gruszka ni pietruszka"
Składniki:
Sałata świeża (różne)
Pomidory
Gruszka
Ser pleśniowy dobrej jakości
Olej kokosowy
Cynamon
Sos sojowy
Dodatki:
Fasola czerwona w puszcze - 2 puszki
Pieczywo pełnoziarniste
Miód
Musztarda
Ketchup

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0