Przepisy kulinarne

Kuchnia wegetariańska

Monika Mrozowska jest wegetarianką od 8 lat. Wszystko zaczęło się zupełnie przypadkowo. Pojechała ze znajomymi na wakacje do Grecji i przez cały pobyt jadła w zasadzie same sałatki. Dzisiaj zdradziła nam kilka swoich przepisów.

Babeczka jaglana:

Składniki:


3.5 kubka mleka


3/4 kubka kaszy jaglanej


200 ml śmietanki 30 %


szczypta soli


szczypta szafranu


1/2 laski wanilii


2 łyżki cukru trzcinowego


1 łyżka masła


2 garści rodzynek


pół paczki wiśni mrożonych


2 łyżki cukru



Przygotowanie:


Wlewamy mleko do garnka, dodajemy kaszę, sól, szafran, rozkrojoną wzdłuż wanilię i rodzynki. Gotujemy ok. 20 min, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier. Zdejmujemy z gazu , dodajemy masło, śmietankę i wyjmujemy laske wanilii. Wlewamy do 3/4 objętości foremek wysmarowanych masłem i posypanych kaszą manną. Pieczemy ok.20 min, aż babeczki będa złocistobrązowe. Wiśnie z mrożonki wsypujemy na patelnię dodajemy cukier i trochę wody. Rozmrażamy na małym ogniu i chwilkę gotujemy, aż uzyskamy mięciutkie wiśnie z pysznym sosem. Babeczki podajemy ciepłe na zimnym sosie z wiśniami.



Makaron ryżowy z czerwonym pieprzem dla 3 osób

Składniki:


200 g makaronu ryżowego " wstążki"


150 g tofu ( całe opakowanie)


1 małą żółta papryka


1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka szczypiorku


2 łyżeczki czerwonego pieprzu


oliwa z oliwek


3 łyżeczki sosu sojowego


1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego



Przygotowanie:


Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 minutach odcedzamy. Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z łyżeczką sosu sojowego aż się przyrumieni. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy z tofu jeszcze 2 minuty. Posiekany szczypiorek i pietruszkę łączymy z makaronem, tofu, papryką oraz zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Całość doprawiamy sosem sojowym i sojowo-grzybowym.



SUSHI Z RYŻEM JAŚMINOWYM

Składniki:


ok. 250 g ryżu jaśminowego


ok. 3 szklanki wody


pół płaskiej łyżeczki soli


olej



Przygotowanie:


Ryż gotujemy z solą w ponad dwukrotnej ilości wody, żeby się lekko rozgotował. Foremkę do lodu smarujemy olejem i wkładamy do niej ugotowany ryż, który ugniatamy. Następnie foremkę odwracamy do góry nogami i stukamy w nią , by wypadły kostki ryżu. Każdą z kostek ozdabiamy dodatkami np. :


- smażonymi plasterkami dyni ze świeżym awokado


-smażonymi boczniakami i fasolką w cieście z mąki groszkowej


-plastrami parmezanu z pomidorkami cherry


-chipsami z buraka


-ugotowanym na parze groszkiem cukrowym i szczypiorkiem


-glazurowanym w brązowym cukrze imbirem


- duszonymi plastrami pora


-smażonymi różyczkami brokuł ...


Sushi podajemy z sosem sojowym, gotowanymi w syropie z cukru brązowego plasterkami imbiru, limonką i prażonym na suchej patelni sezamem.



Humus truflowy

Składniki:


1 szklanka ciecierzycy ( ugotowanej lub z puszki)


5 łyżek oliwy truflowej


garść liści bazyli


sok z połówki cytryny


sól i pieprz do smaku



Przygotoanie:


Ciecierzycę miksujemy z oliwą truflową i dodajemy drobno posiekane liście  bazyli, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.



Tapenada z czarnych oliwek i tofu

Składniki:


1/2 szklanki czarnych oliwek


50 g tofu


1/4 szklanki oliwy z oliwek


1 łyżeczka sosu sojowo-grzybowego


garść drobno posiekanego szczypiorku


8 ziarenek czerwonego pieprzu



Przygotowanie:


Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę i podajemy z grzankami skropionymi oliwą truflową.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0