Przepisy kulinarne

Kuchnia wege dla przyszłej mamy

Pokażemy kilka prostych sposobów na lekkie i pełnowartościowe śniadanie dla przyszłej mamy. Dlatego wśród przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja Szaciłło znalazł się świeżo wyciskany sok pomarańczowy, który jest bombą witaminową i ma dużo żelaza, są też dwa rodzaje past do kanapek oraz szybka sałatka i kawa z ciasteczkami. Przy okazji nasi goście zdradzili w Dzień Dobry TVN, że za kilka miesięcy powiększy się ich rodzina.

Bruschetta z pesto

Składniki:


Bułeczki pełnoziarniste


Ząbek czosnku


Pesto:


12 orzechów brazylijskich


6 łyżek sezamu


2 ząbki czosnku


mały pęczek natki pietruszki


2 garście rukoli


sok z 1/2 cytryny


oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)


ok. 50 g parmezanu



Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, żeby się odrobinę przyrumieniły. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i smarujemy pesto.



Kawa zbożowa z "żelaznymi" ciasteczkami

Składniki:


3 łyżeczki kawy zbożowej


szklanka mleka


cukier trzcinowy


odrobina kakao



Przygotowanie:

3/4 gorącego mleka mieszamy z kawą i cukrem, z 1/4 w małym pojemniku (potrząsając) robimy piankę, którą wylewamy na górę. Wierzch oprószamy kakao. W czasie ciąży lepiej zrezygnować z kawy naturalnej, ponieważ wypłukuje z organizmu cenne mikroelementy. Lepiej zastąpić ją kawą zbożową.



ciasteczka:


1 szklanka płatków owsianych


1/2 kostki masła


1/2 szklanki mleka w proszku


1/2 szklanki zarodków pszennych


1/2 szklanki cukru trzcinowego


1/2 szklanki sezamu


ok. 2 łyżki wody



Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w młynku, następnie mielimy sezam. Zmielone płatki i sezam mieszamy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy małe kuleczki , które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zgniatamy, by powstały małe placuszki. Pieczemy w temperaturze 180 st. na termoobiegu, aż staną się złocisto-brązowe. Ciasteczka dlatego nazywają się "żelazne", ponieważ zawierają bardzo duże żelaza (sezam i płatki owsiane), którego niedobory grożą kobietom w ciąży.



Pasta budwigowa

Składniki:


kostka chudego twarogu (200g)


pęczek świeżej bazylii


1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno


sok z połowy cytryny


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Bazylię szatkujemy i razem z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy w blenderze. Tak powstała pastą smarujemy opieczone bułki ( patrz przepis bruschetta z pesto).



Sałatka

Składniki:


pół awokado


mała garść kiełków lucerny


mała garść kiełków słonecznika


5 pomidorków koktajlowych


łyżka sezamu białego


odrobina soku z cytryny


łyżka oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Awokado kroimy w plasterki i delikatnie mieszamy z kiełkami lucerny, słonecznika i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Posypujemy sezamem czarnym i białym. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Niektóre kiełki można wyhodować samodzielnie np. kiełki słonecznika. Do słoika wystarczy na dno wrzucić pestki słonecznika i zalać je wodą. W wieczku słoika zrobić małe dziurki. Następnego dnia wodę wylewamy (przez podziurkowaną nakrętkę) i kiełki przepłukujemy świeżą wodą. Czynność powtarzamy przez kilka dni, aż nasiona zaczną kiełkować.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0