Przepisy kulinarne

Kuchnia wegańska

W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej, wraz córką, przygotowały smaczny serek z nerkowców, tartę ze szparagami, koktajl czekoladowy i daktellę. Czym jest daktella?

Daktella (czekolada z daktyli)
Składniki:
garść daktyli
5-7 łyżek mleka roślinnego
łyżka oleju migdałowego lub kokosowego (lub inny neutralny w smaku olej roślinny)
4 łyżki kakao lub karobu
szczypta soli na czubku noża

Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 1 godz. Odcedzamy je. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i... delektować się!

Serek z nerkowców
Składniki:
szklanka orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy słonecznikowej
1 łyżki pestek słonecznika
Sok z cytryny
ogórek kiszony
sól
pieprz

Przygotowanie:
Orzechy namoczyć przez noc.  Po namoczeniu odlewamy wodę (zużywamy do przemycia twarzy lub podlania kwiatów) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, żeby całość nie była zbyt rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tarta ze szparagami
Składniki:
Roślinne ciasto francuskie
Szparagi pęczek
Twarożek wegański
1/4 szklanki mleka roślinnego
Oliwa do smażenia
Czosnek
Sol i pieprz

Przygotowanie:
Szparagi podsmażyć na oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto ułożyć w formie. Nakłuć. Obciążyć fasolą. Upiec w180 stopniach do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Wlać twarożek zmiksowany z mlekiem. Położyć szparagi na masę. Zapiec całość w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.

Mleko migdałowe
Składniki:
1 szklanka migdałów
Woda do namoczenia
3 szklanki wody mineralnej
Miód lub syrop z agawy do posłodzenia (opjonalnie)

Przygotowanie:
Migdały namoczyć we wrzątku, zdjąć skórkę. Zblendować z wodą mineralną i miodem. Odcedzić na gazie. Wycisnąć. Powstały serek zjadamy ze smakiem. Mleko pijemy! Na zdrowie!

Koktajl czekoladowy
Miksujemy mleko migdałowe i daktellą! Na szklankę mleka 1 łyżka daktelli. Pycha!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
81
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0