Kuchnia wegańska

W kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka restauracji wegańskiej, wraz córką, przygotowały smaczny serek z nerkowców, tartę ze szparagami, koktajl czekoladowy i daktellę. Czym jest daktella?

Daktella (czekolada z daktyli)

Składniki:

garść daktyli

5-7 łyżek mleka roślinnego

łyżka oleju migdałowego lub kokosowego (lub inny neutralny w smaku olej roślinny)

4 łyżki kakao lub karobu

szczypta soli na czubku noża

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 1 godz. Odcedzamy je. Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i... delektować się!

Serek z nerkowców

Składniki:

szklanka orzechów nerkowca

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy słonecznikowej

1 łyżki pestek słonecznika

Sok z cytryny

ogórek kiszony

sól

pieprz

Przygotowanie:

Orzechy namoczyć przez noc. Po namoczeniu odlewamy wodę (zużywamy do przemycia twarzy lub podlania kwiatów) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Sok z cytryny dodajemy stopniowo, żeby całość nie była zbyt rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tarta ze szparagami

Składniki:

Roślinne ciasto francuskie

Szparagi pęczek

Twarożek wegański

1/4 szklanki mleka roślinnego

Oliwa do smażenia

Czosnek

Sol i pieprz

Przygotowanie:

Szparagi podsmażyć na oliwie z czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto ułożyć w formie. Nakłuć. Obciążyć fasolą. Upiec w180 stopniach do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika. Wlać twarożek zmiksowany z mlekiem. Położyć szparagi na masę. Zapiec całość w piekarniku ok 15-20 min w 180 stopniach.

Mleko migdałowe

Składniki:

1 szklanka migdałów

Woda do namoczenia

3 szklanki wody mineralnej

Miód lub syrop z agawy do posłodzenia (opjonalnie)

Przygotowanie:

Migdały namoczyć we wrzątku, zdjąć skórkę. Zblendować z wodą mineralną i miodem. Odcedzić na gazie. Wycisnąć. Powstały serek zjadamy ze smakiem. Mleko pijemy! Na zdrowie!

Koktajl czekoladowy

Miksujemy mleko migdałowe i daktellą! Na szklankę mleka 1 łyżka daktelli. Pycha!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości