Materiał promocyjny

Kuchnia wakacyjna

W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko". Anna Starmach proponuje letnią i słoneczną kuchnię, inspirowaną obrazem Paula Gauguina "Siesta".

SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z CZERWONĄ CEBULI

Składniki:

500 g polędwicy wieprzowej

150 g pieczarek

2 czerwone cebule

Świeży rozmaryn

2 cytryny

sól, pieprz

2 łyżki miodu

1 łyżka mielonego kminu

200 g rukoli

patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Mięso pokrój w dwucentymetrową kostkę, od grzybów odetnij nóżkę, cebulę obierz i pokój w ćwiartki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę , wymieszaj ją z drobno pokrojonym rozmarynem, kminem, solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie. Na każdy patyczek do szaszłyków nabij kawałek wieprzowiny, cebuli, pieczarkę, kawałek wieprzowiny. Szaszłyki smaż na patelni grillowej około 10 minut, przewracając co pewien czas. Podawaj skorpionie sokiem z cytryny i z rukolą.

BLINY Z WARZYWAMI

Składniki:

200 g zielonych szparagów

150 g brokułów

250 g śmietanki

2 łyżki Pesto

150 g suszonych pomidorów

25 g świeżych drożdży

500 ml mleka

150 g mąki pszennej

200 g mąki gryczanej

50 g roztopionego masła

1 jajo

olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże z cukrem, połową szklanki mleka oraz dwoma łyżkami mąki. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia. Osobno w misce wymieszaj mąkę, mleko, jajo, masło, dodaj też drożdże. Pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie brokuły i szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut. Następnie odcedź. Śmietankę wymieszaj z pesto. Bliny smaż na małym ogniu około 2 minut z każdej strony. Następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym, potem przykryj warzywami, dodaj pomidory, polej śmietanką i przykryj kolejną warstwą blinów. Zapiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

FOCACCIA

Składniki:

8 g suchych drożdży

100 ml ciepłego mleka

600 g mąki

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

świeży rozmaryn

sól morska

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw do wyrośnięcia. W misce wymieszaj mąkę, sól, oliwę dodaj drożdże i wyrabiaj aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełóż je do kwadratowej formy. Ciasto odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Następnie posmaruj oliwą, posyp rozmarynem i solą. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

TARTA ORZECHOWA Z TRUSKAWAMI I CZEKOLADĄ

Składniki:

220 g mąki

30 g drobno posiekanych orzechów włoskich

150 g masła

szczypta soli

1 jajo

2 łyżki cukru

250 g mascarpone

200 g śmietanki 36%

150 g orzechów włoskich

2 łyżki cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady

200 g truskawek

Przygotowanie:

Masło, mąkę, posiekane orzechy, jajo, sól i cukier wymieszaj i zagnieć. Wstaw na 30 min do lodówki. Następnie przełóż do formy i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjmij z formy i ostudź. Śmietankę zagrzej i zalej nią połamaną w drobne kawałki czekoladę. Powstałą masę ostudź. Pozostałą śmietankę ubij, wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Na ostudzony spód wylej masę czekoladową, przykryj ją masą śmietankową i udekoruj truskawkami pokrojonymi w plasterki oraz orzechami włoskimi.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości