Dziś kuchnia tysiąca zapachów i aromatów. Wanilia, szafran, cynamon, goździki, kmin, kozieradka, kolendra... to tylko niektóre z przypraw, które zagościły w naszej kuchni.Gruszki w sosie waniliowym
Składniki:
2 średnie gruszki (średnio twarde)
2 szklanki wody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 goździki
duża szczypta szafranu
sos waniliowy:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki (30%)
1 łyżeczka mąki kartoflanej
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą, do której dodajemy goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gruszki gotujemy aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać i nabiorą ładnego, żółtego koloru od szafranu. Mleko zagotowujemy z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę mieszamy z mąką kartoflaną i dodajemy do mleka, gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. ciągle mieszając, żeby sos zgęstniał. Gruszki podajemy polane sosem.
Kokosanki
Składniki:
2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka w proszku
3 łyżki sklarowanego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Szklankę wiórków kokosowy mielimy w młynku do kawy i mieszamy z pozostałymi wiórkami, mlekiem w proszku, sklarowanym masłem, zmielonym cukrem brązowym, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wszystkich składników delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, by nie pozbyć się powietrza. Na pergamin nakładamy porcje ciasta wielkości łyżeczki i pieczemy w temperaturze 150 stopni, aż się przyrumienią.
Samosy z zielonym groszkiem, brokułami i ziemniakami
Składniki:
ciasto
szklanka mąki krupczatki
50 g masła
płaska łyżka drożdży
łyżeczka cukru
5 łyżek śmietany
2 szczypty soli
mąka do podsypywania
farsz:
2 ziemniaki
pół szklanki mrożonego groszku
pół małego brokuła
2 łyżki oliwy
1/3 szklanki wody
pół kostki twardego tofu
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem w misce, dosypujemy mąkę, stopione masło, śmietanę, sól i zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Ziemniaki gotujemy w wodzie w mundurkach aż staną się miękkie ( ok.30 min.), po ugotowaniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Groszek z pokrojonymi na małe różyczki brokułami dusimy ok. 5 min. w małej ilości wody z oliwą ( 1/3 szklanki wody, 2 łyżki oliwy). Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy do niej kozieradkę, gdy zrobi się czarna wrzucamy kmin, gdy kmin zacznie strzelać dodajemy imbir, po chwili resztę mielonych przypraw. Po kilku sekundach na masalę (prażone przyprawy z oliwą) wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i po 2 minutach warzywa. Całość dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sól do smaku. Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm. Na środku każdego z nich układamy wystudzony farsz z warzyw i tofu, składamy na pół i zgniatamy rant. Pierożki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st.) i pieczemy na termoobiegu aż się przyrumienią.
Sernik na zimno z wodą z kwiatów pomarańczy z morelami
Ciasto:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki krupczatki
70 g masła
2 łyżki śmietanki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
nadzienie:
ok. 200 g mielonego twarogu
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
3 łyżki konfitury z moreli
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy razem z masłem i zmielonym cukrem trzcinowym ( można zmielić w młynku do kawy). Następnie dodajemy śmietankę i tak powstałe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika . Pieczemy w temp. 200 na złocisto-brązowy kolor ( ok. 15 min.). Podczas pieczenia ciasta, twaróg mieszamy ze zmielonym cukrem trzcinowym i wodą z kwiatów pomarańczy. Na wystudzony blat ciasta najpierw wykładamy cienką warstwę konfitury morelowej , a na nią warstwę twarogu. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"