Materiał promocyjny

Kuchnia tysiąca zapachów

Mrozowska w kuchni DDTVN
Mrozowska w kuchni DDTVN
Dziś kuchnia tysiąca zapachów i aromatów. Wanilia, szafran, cynamon, goździki, kmin, kozieradka, kolendra... to tylko niektóre z przypraw, które zagościły w naszej kuchni.

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

2 średnie gruszki (średnio twarde)

2 szklanki wody

1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 goździki

duża szczypta szafranu

sos waniliowy:

3/4 szklanki mleka

1/4 szklanki śmietanki kremówki (30%)

1 łyżeczka mąki kartoflanej

1 łyżka cukru trzcinowego

1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą, do której dodajemy goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gruszki gotujemy aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać i nabiorą ładnego, żółtego koloru od szafranu. Mleko zagotowujemy z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę mieszamy z mąką kartoflaną i dodajemy do mleka, gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. ciągle mieszając, żeby sos zgęstniał. Gruszki podajemy polane sosem.

Kokosanki

Składniki:

2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka mleka w proszku

3 łyżki sklarowanego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

Szklankę wiórków kokosowy mielimy w młynku do kawy i mieszamy z pozostałymi wiórkami, mlekiem w proszku, sklarowanym masłem, zmielonym cukrem brązowym, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do wszystkich składników delikatnie dodajemy ubitą śmietankę, by nie pozbyć się powietrza. Na pergamin nakładamy porcje ciasta wielkości łyżeczki i pieczemy w temperaturze 150 stopni, aż się przyrumienią.

Samosy z zielonym groszkiem, brokułami i ziemniakami

Składniki:

ciasto

szklanka mąki krupczatki

50 g masła

płaska łyżka drożdży

łyżeczka cukru

5 łyżek śmietany

2 szczypty soli

mąka do podsypywania

farsz:

2 ziemniaki

pół szklanki mrożonego groszku

pół małego brokuła

2 łyżki oliwy

1/3 szklanki wody

pół kostki twardego tofu

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki nasion kozieradki

1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem w misce, dosypujemy mąkę, stopione masło, śmietanę, sól i zagniatamy ciasto. Przykryte ściereczką odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Ziemniaki gotujemy w wodzie w mundurkach aż staną się miękkie ( ok.30 min.), po ugotowaniu obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Groszek z pokrojonymi na małe różyczki brokułami dusimy ok. 5 min. w małej ilości wody z oliwą ( 1/3 szklanki wody, 2 łyżki oliwy). Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy do niej kozieradkę, gdy zrobi się czarna wrzucamy kmin, gdy kmin zacznie strzelać dodajemy imbir, po chwili resztę mielonych przypraw. Po kilku sekundach na masalę (prażone przyprawy z oliwą) wrzucamy pokrojone w kostkę tofu i po 2 minutach warzywa. Całość dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy sól do smaku. Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm. Na środku każdego z nich układamy wystudzony farsz z warzyw i tofu, składamy na pół i zgniatamy rant. Pierożki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 st.) i pieczemy na termoobiegu aż się przyrumienią.

Sernik na zimno z wodą z kwiatów pomarańczy z morelami

Ciasto:

1/2 szklanki mąki białej

1/2 szklanki mąki krupczatki

70 g masła

2 łyżki śmietanki

1/3 szklanki cukru trzcinowego

nadzienie:

ok. 200 g mielonego twarogu

1/3 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

3 łyżki konfitury z moreli

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy razem z masłem i zmielonym cukrem trzcinowym ( można zmielić w młynku do kawy). Następnie dodajemy śmietankę i tak powstałe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika . Pieczemy w temp. 200 na złocisto-brązowy kolor ( ok. 15 min.). Podczas pieczenia ciasta, twaróg mieszamy ze zmielonym cukrem trzcinowym i wodą z kwiatów pomarańczy. Na wystudzony blat ciasta najpierw wykładamy cienką warstwę konfitury morelowej , a na nią warstwę twarogu. Wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Przepisy autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości