Materiał promocyjny

Kuchnia truskawkowa

Jakie potrawy z truskawek proponuje gość Dzień Dobry TVN Kucharz Tomasz Jakubiak?

Sałatka z truskawek i buraczków

Składniki:

Pół pęczka botwiny

Łyżka octu winnego

Łyżka cukru

Sól

Pieprz

Około 15 truskawek

Kilka gałązek kolendry

Pieprz świeżo mielony

Posiekana świeża chilli (ilość zależna od upodobań)

Ciastka biszkoptowe z truskawkami i konfiturą rabarbarową doprawianą kardamonem

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

1/3 szklanki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szczypta proszku do pieczenia

Konfitura:

2 – 3 rabarbary jak najbardziej czerwone

Pół szklanki brązowego cukru

Kardamon mielony – szczypta

Laska wanilli

Kilka truskawek pokrojonych w cienkie plastry

Przygotowanie:

Jak rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do żółtek. Do całości przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź i pokrój na ulubionej wielkości ciastka. W rondlu połącz drobno posiekany rabarbar, z brązowym cukrem, kardamonem i pestkami z laski wanilii. Duś aż wszystko zamieni się w konfiturę. Gotowe ciastka przekładaj konfiturą i truskawkami – dwie warstwy. Można ozdobić bitą śmietanę.

Stek z łososia norweskiego w sosie truskawkowo – balsamicznym

Składniki:

2 x 150 g steka z filetu łososia

Sól świeżo mielona

2 x Szczypta cukru pudru

Garść truskawek

2 x Łyżka octu balsamicznego

Pieprz świeżo mielony

Skórka z jednej limonki

2 łyżki cukru brązowego

Kilka gałązek bazylii

Przygotowanie:

Do rondla wrzuć cukier i zamień go w karmel po czym dołóż truskawki, skórkę z limonki i duś na dżem. Dodaj ocet balsamiczny, pieprz chwile redukuj po czym przetrzyj przez sito. Steka natrzyj solą a z wierzchu posyp cukrem pudrem. Piecz około 15 minut w 170 stopniach. Stek podawaj polany sosem truskawkowym z bazylią w ozdobie.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości