Paulina Papierska to zwyciężczyni 1 edycji „Top model”. W kuchni Dzień Dobry TVN, w asyście Andrzeja Polana, przygotowała: białe tortellini z zieloną soczewicą, dynią i jogurtem, krokieciki ziemniaczane z białą kiełbasą i jajkami w koszulce, ser smażony z pomidorami i majonezem bazyliowym.

 

Białe tortellini z zieloną soczewicą, dynią i jogurtem
Składniki:
1 kg dyni piżmowej
olej z bazylią
sól
czarny pieprz
400g mąki
4 całe jajka
2 żółtka
olej z czosnkiem
500g soczewicy zielonej
skórka z dwóch cytryn
cebula   
1 łyżeczka curry
tymianek świeży
100g masła

Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wodą, dodajemy skórkę z cytryny, curry i gotujemy prawie do miękkości. Dynię obieramy, posypujemy solą, skrapiamy olejem  z bazylią i pieczemy w piekarniku w temp.170 stopni około 40 minut. Z mąki, jajek, 2 łyżek oleju  z czosnkiem oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto na tortellini. Odstawiamy na chwilę owinięte folią spożywczą i rozwałkowujemy na cienki arkusz. Wycinamy kwadraty, składamy w trójkąt, smarujemy rozkłóconym żółtkiem i sklejamy jak uszka. Tortellini gotujemy w wodzie, podajemy na przesmażonej na patelni soczewicy z dodatkiem oleju  z bazylią, tymiankiem świeżym. Na wierzchu układamy kawałki dyni piżmowej i odrobinę jogurtu naturalnego. Posypujemy danie świeżym tymiankiem i kroplami oleju z bazylią, wymieszanego z masłem.

Krokieciki ziemniaczane z białą kiełbasą i jajkami w koszulce
Składniki 1:
1 kapusta zielona
olej z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól
pieprz czarny
koperek

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę poszatkowana. Chwile smażymy, możemy podlać 2-4 łyżkami wody, doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koprem.

Składniki 2:
1 pęczek cebuli z dymką
500g ziemniaków gotowanych
4 jajka   
ser tarty parmezan
bułka tarta
olej z czosnkiem do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do puree, dodajemy żółtka, ser tarty, pokrojoną drobno cebulkę dymkę. Jeszcze sól, pieprz czarny, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowujemy małe krokiety podłużne, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Składniki 3:
400g kiełbasy białej surowej   
szałwia świeża
300 ml śmietany 36%   
olej z czosnkiem

Przygotowanie:
Na oleju z czosnkiem przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonki, mieszamy do wysmażenia i powstania pojedynczych cząstek mięsa. Następnie dodajemy śmietanę ,szałwię. Wszystko razem gotujemy do momentu aż odparuje śmietana i powstanie nam konsystencja sosu gęstego. Jajka gotujemy w wodzie osolonej z dodatkiem octu tak aby białko było ścięte a żółtko płynne. Wystarczy sądzę 3-4 minut gotowania. Na talerzu wykładamy porcje sosu z białej kiełbasy, małe porcje kapusty na której układamy krokiety ziemniaczane i jajka w koszulce.

Ser smażony z pomidorami i majonezem bazyliowym
Składniki:
6 plastrów sera żółtego (ok. 1,5 cm)   
6 pomidorów
1 op. szpinaku baby
2 łyżki musztardy rosyjskiej
ocet jabłkowy
bułka tarta
olej z bazylią
3 żółtka
olej z bazylią
1 łyżka musztardy dijon
sok z jednej cytryny,
szczypta cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Ser żółty smarujemy musztardą rosyjską wymieszaną z 1 żółtkiem i obtaczamy w  bułce tartej smażymy na złoty kolor. Pomidory kroimy w drobną kostkę, liście szpinaku zwijamy w ruloniki i tniemy w cienkie paski, dodajemy do pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Żółtka ucieramy, dodajemy musztardę dijon i później wolnym strumieniem dolewamy olej  z bazylią. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą. Smażony ser podajemy na sałatce z pomidorów i szpinaku, obok majonez bazyliowy

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
66
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0