Materiał promocyjny

Kuchnia średnowieczna

Polewka korzenna na winie wiśniach i korzeniach, daktyle suszone z kremem waniliowo-cytrynowy , postny indyk z soczewicą i warzywami czyli średniowieczna kuchnia w Dzień Dobry TVN.

Polewka korzenna na winie wiśniach i korzeniach

Składniki:

1kg czerwonego wytrawnego wina

150 g miodu

1kg wydrylowanych wiśni(mogą być mrożone)

50 g kory cynamonu

2 goździki

50 g Tartego imbiru

1 figa

1 łyżka kwaśnej śmietany

mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Wino zagotować z miodem i korzeniami. Dodać wydrylowane wiśnie. Figi grilujemy na maśle. Talerz ozdabiamy kwaśną śmietaną, figami i mięto. Zupę można serwować na ciepło i na gorąco. Świetna na zimowe chłodne wieczory i dni.

Postny indyk z soczewicą i warzywami

Składniki:

8 cienkich plastrów indyka

2 łyżeczki musztardy dijon

rozmaryn może być suszony

1 opakowanie koziego sera

oliwa do smazenia

200 gr soczewicy

100 gr marchwi

cynamon

1 cytryna

100g masło

2 łyżki miodu

Przygotowanie :

Sznycel posmarować musztardą z każdej strony, natrzeć ziołami i chwile marynować (ok. 10 min). Rozgrzać masło na patelni i usmażyć sznycle na złoty kolor. Ułożyć na wierzch po kawałku koziego sera. Podajemy do tego soczewicę gotowana marchew.

Przygotowanie soczewicy :

Soczewicę zagotować w sporym garnku, odlać wodę, przepłukać na sicie zimną wodą, włożyć do garnka, dolać ciepłej wody i gotować na wolnym ogniu około 30-45 minut. Gdy będzie miękka, posolić i odcedzić.

Przygotowanie marchewki:

Do garnka wlać wodę osolić i zagotować. Dodać marchewkę pokrojoną w małe kawałki i gotować ok.6 min. Odlać wodę i przełożyć marchewkę na patelnie dusić jeszcze ok. 5 min na maśle doprawić, solą i sokiem z cytryny, miodem i pieprzem.

Daktyle suszone z kremem waniliowo-cytrynowy

Składniki:

16 suszonych daktyli

150 ml mocnego wytrawnego wina

4 goździki

2 laski cynamonu

3 łyżki miodu

korzeń świeżego imbiru

starta skórka z cytryny

200 ml śmietany 36%

mięta do dekoracji

Przygotowanie daktyli :

Zagotować wino w małym garnku zredukować do połowy objętości. Dodać suszone daktyle i gotować ok. 5 min. Ostudzić. Tymczasem przygotować krem cytrynowo-waniliowy. Ubić sztywno śmietanę z odrobiną cukru doprawić wanilią i sokiem z cytryny. Daktyle ułożyć w pucharkach i zalać kremem. Przybrać daktylem i miętą.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości