Przepisy kulinarne

Kuchnia średnowieczna

Polewka korzenna na winie wiśniach i korzeniach, daktyle suszone z kremem waniliowo-cytrynowy , postny indyk z soczewicą i warzywami czyli średniowieczna kuchnia w Dzień Dobry TVN.



Polewka korzenna na winie wiśniach i korzeniach

Składniki:
1kg czerwonego wytrawnego wina
150 g miodu
1kg wydrylowanych wiśni(mogą być mrożone)
50 g kory cynamonu
2 goździki
50 g Tartego imbiru
1 figa
1 łyżka kwaśnej śmietany
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Wino zagotować z miodem i korzeniami. Dodać wydrylowane wiśnie. Figi grilujemy na maśle. Talerz ozdabiamy kwaśną śmietaną, figami i mięto. Zupę można serwować na ciepło i na gorąco. Świetna na zimowe chłodne wieczory i dni.

Postny indyk z soczewicą i warzywami

Składniki:
8 cienkich plastrów indyka
2 łyżeczki musztardy dijon
rozmaryn może być suszony
1 opakowanie koziego sera
oliwa do smazenia
200 gr soczewicy
100 gr marchwi
cynamon
1 cytryna
100g masło
2 łyżki miodu

Przygotowanie :
Sznycel posmarować musztardą z każdej strony, natrzeć ziołami i chwile marynować (ok. 10 min). Rozgrzać masło na patelni i usmażyć sznycle na złoty kolor. Ułożyć na wierzch po kawałku koziego sera. Podajemy do tego soczewicę gotowana marchew.
Przygotowanie soczewicy :
Soczewicę zagotować w sporym garnku, odlać wodę, przepłukać na sicie zimną wodą, włożyć do garnka, dolać ciepłej wody i gotować na wolnym ogniu około 30-45 minut. Gdy będzie miękka, posolić i odcedzić.
Przygotowanie marchewki:
Do garnka wlać wodę osolić i zagotować. Dodać marchewkę pokrojoną w małe kawałki i gotować ok.6 min. Odlać wodę i przełożyć marchewkę na patelnie dusić jeszcze ok. 5 min na maśle doprawić, solą i sokiem z cytryny, miodem i pieprzem.

Daktyle suszone z kremem waniliowo-cytrynowy

Składniki:
16 suszonych daktyli
150 ml mocnego wytrawnego wina
4 goździki
2 laski cynamonu
3 łyżki miodu
korzeń świeżego imbiru
starta skórka z cytryny
200 ml śmietany 36%
mięta do dekoracji

Przygotowanie daktyli :
Zagotować wino w małym garnku zredukować do połowy objętości. Dodać suszone daktyle i gotować ok. 5 min. Ostudzić. Tymczasem przygotować krem cytrynowo-waniliowy. Ubić sztywno śmietanę z odrobiną cukru doprawić wanilią i sokiem z cytryny. Daktyle ułożyć w pucharkach i zalać kremem. Przybrać daktylem i miętą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0