Materiał promocyjny

Kuchnia smaczna, szybka i tania

Tematem dzisiejszej kuchni są potrawy szybkie i tanie. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło pokazali w Dzień Dobry TVN, jak można przygotować dobry obiad, który może kosztować mniej niż 20 złotych.

KITRI dla 4 osób

Składniki:

100 g ryżu długiego białego - 40 gr

150 g grochu - 50 gr

1/2 średniego kalafiora - 1 zł 90 gr

350 g ziemniaków - 50 gr

1 duża czerwona papryka (200 g) - 1 zł 20 gr

1 pora – 1 zł

25 g imbiru - 40 gr

2-3 ząbki czosnku - 50 gr

100 g masła - 2 zł

2 łyżki oliwy z oliwek - 50 gr

1 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 20 gr

płaska łyżka kurkumy - 40 gr

pęczek pietruszki - 1 zł 20 gr

sok z połowy cytryny - 20 gr

sól do smaku

Koszt całkowity: 10 zł 90 gr

Przygotowanie:

Groch moczymy przez noc w dwukrotnej ilości wody. Odsączamy i gotujemy w 5 szklankach wody. Po 20 minutach od zagotowania dodajemy ryż i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Po 30 minutach dodajemy pokrojonego w różyczki kalafiora. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dwie łyżki masła. Imbir i czosnek ucieramy w moździerzu na pastę i smażymy chwilę na patelni. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski i drobno pokrojonego pora. Po około 10 minutach smażenia zawartość patelni przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Dodajemy resztę masła, kurkumę, pieprz, sok z cytryny i sól do smaku. Sprawdzamy czy wszystkie składniki są miękkie, a groch rozgotowany. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Dodajemy poszatkowana natkę pietruszki.

RYŻ MEKSYKAŃSKI dla 4 osób

Składniki:

200 g ryżu basmati - 2 zł

100 g suchej czerwonej fasoli - 50 gr

1 limonka - 1 zł

3-4 ząbki czosnku -80 gr

150 g kukurydzy - 1 zł

1 ostra papryczka (ok 30 g)- 1 zł 50 gr

łyżeczka oregano suszonego - 30 gr

łyżka słodkiej papryki - 50 gr

1 szklanki oliwy z oliwek- 3 zł

sól do smaku

Koszt całości: 10 zł 60 gr

Przygotowanie:

Ryz gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę. Fasole namaczamy przez noc w dwukrotnej ilości wody, następnie płuczemy, gotujemy godzinę w trzykrotnej ilości lekko osolonej wody i odsączamy. Ziarna kukurydzy gotujemy w małej ilości wody aż staną się miękkie( 6-8 minut). Na oliwie z oliwek chwilę podsmażamy drobno pokrojone ząbki czosnku, drobno pokrojoną ostrą papryczkę i na końcu słodką paprykę. Dodajemy ugotowaną fasolę i kukurydzę i całość dorzucamy do ugotowanego ryżu. Doprawiamy oregano, sokiem z limonki i sola do smaku.

SAŁATKA

Skałdniki:

300 g pomidorów - 2 zł

300 g ogórków kiszonych - 2 zł

2 małe czerwone cebulki (ok. 100 g) - 30 gr

2 łyżki oleju słonecznikowego - 20 gr

1 łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 20 gr

Koszt całkowity: 4 zł 70 gr

Przygotowanie:

Pomidory, cebulki i ogórki kroimy w plasterki, mieszamy z pozostałymi składnikami.

TARTA Z LAZUREM I ZIELONA PAPRYKĄ dla 4 osób

ciasto:

90 g masła -1zł 80 gr

1 łyżka oleju - 20 gr

3 łyżki wody

1/8 łyżeczki soli

150 g mąki - 30 gr

dodatki:

200 g białej cebuli cukrowej - 1zł 10 gr

200 g żółtego lazura - 6 zł 80 gr

3 łyżki musztardy francuskiej - 50 gr

2 zielone papryki ( ok. 350 g) - 1zł 70 gr

ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek -2 zł

łyżeczka grubo mielonego pieprzu - 40 gr

sól do smaku

Koszt całości: 14 zł 80 gr

Przygotowanie:

Składniki ciasta ( poza mąką) w żaroodpornym naczyniu wstawiamy do rozgrzanego piekarnika aż masło rozpuści się I lekko przyrumieni przy rancie (200 stopni). Wyjmujemy I dosypujemy mąkę. Mieszamy łyżką aż powstanie kulka ciasta, które przekładamy do formy do tarty I rozgniatamy palcami na całej powierzchni. Pieczemy na złocisty kolor ( ok. 10-15 minut).

Cebulę kroimy w talarki I lekko podduszamy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz sól I pieprz. Blat tarty smarujemy musztardą, rozkładamy cebulę z papryką I przykrywamy plastrami sera pleśniowego. Zapiekamy w piekarniku, aź ser się rozpuści (ok. 10 minut).

ZAPIEKANKA Z KASZY JĘCZMIENNEJ dla 4 osób

Składniki:

200 g kaszy jęczmiennej perłowej -70 gr

150 g sera Dziugas - 5 zł 20 gr

świeża bazylia - 5 zł

2-3 ząbki czosnku - 50 gr

2 szklanki mleka - 1 zł 30 gr

2 łyżki mąki - 10 gr

50 g masła - 1 zł

ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 zł

1 cytryna - 40 gr

sól do smaku

Koszt całości: 16 zł 20 gr

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody, na małym ogniu pod pokrywką. Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i dosypujemy mąkę, która chwilę delikatnie podsmażamy, następnie małym strumieniem dolewamy mleko cały czas mieszając. Po 3-4 minutach zdejmujemy z gazu. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy drobno pokrojony czosnek na złocisty kolor. Ser ścieramy na drobnej tarce, a bazylię rwiemy na małe kawałki. Ugotowana kaszę mieszamy z oliwą, czosnkiem, zasmażką z mlekiem, bazylią, Dziugasem i sokiem z cytryny. Wykładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy 10-15 minut. Podajemy z listkami bazylii.

UPMA Z KASZY MANNY dla 4 osób

Składniki:

50 g orzeszków ziemnych uprażonych na odrobinie oliwy na złoty kolor - 1zł 20 gr

2 średnie cukinie pokrojone w plasterki (ok. 450 g) - 2 zł

1/3 szklanki oliwy z oliwek - 2 zł

1 zielone poszatkowane chili bez pestek (ok 30 g) - 1 zł 50 gr

1 łyżka startego na tarce świeżego imbiru - 80 gr

3 małe poszatkowane czerwone cebulki ( ok. 150 g)- 50 gr

łyżka curry w proszku - 50 gr

1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry - 40 gr

150 g kaszy manny - 40 gr

50 g masła - 1 zł

1 cytryna - 40 gr

sól do smaku

pęczek poszatkowanej natki pietruszki - 1zł 50 gr

Koszt całkowity:ok. 12 zł 20 gr

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy chili, imbir, cebulki, po 2 minutach dodajemy curry, kolendrę i kaszę manną. Smażymy około 5 minut i wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy cukinię, orzeszki, masło, sól do smaku, sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotujemy, aż potrawa się zagęści.

Przepisy opracowali: Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości