Smifredo, mus, Piszinger, ciasto bananowe. Kuchnia słodka i prosta Ani Starmach

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, wraz z dwójką swoich pomocników z MasterChef Junior: Stefanią i Mateuszem, przygotowała słodkości, które nie wymagają pieczenia. Co powiecie na mus czekoladowo-śliwkowy oraz ciasto bananowe z kajmakiem?

Smifredo

Składniki:

500 ml śmietanki kremówki (30-36%)

70 g cukru

3jajka

8 małych bezików

1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)

Sos karmelowy

100 g cukru

100 ml śmietanki kremówki

2łyżki wody

1łyżka masła

Przygotowanie:

Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę.W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj. Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć. Deser podawaj z ciepłym sosem.

Sos karmelowy:

Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko. (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj).

Mus czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

300 g śliwek węgierek

100 g gorzkiej czekolady

50 g cukru

Przygotowanie:

Śliwki przekrój, pozbądź się pestek, wymieszaj je z cukrem, a następnie smaż w rondlu o grubym dnie przez godzinę. Po tym czasie zmiksuj, podgrzej, dodaj czekoladę, a gdy się rozpuści, wymieszaj, przełóż do miseczek i schładzaj w lodówce.

Piszinger

Składniki:

300 g cukru

120 g gorzkiego kakao

50 g wiórków kokosowych

2 kostki masła

5 żółtek

10 andrutów

2 łyżki koniaku

Przygotowanie:

Cukier wsyp do rondelka i dodaj odrobinę wody (tak, aby jedynie przykryła cukier), zagotuj. Stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści, ściągnij garnek z ognia i lekko ostudź. Do rondelka z cukrem i z masłem dodawaj pojedynczo żółtka, cały czas mieszając.Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku – masa gotowa! Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą i tak do ostatniego wolnego andruta. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi!

Ciasto bananowo-karmelowe

Składniki:

300g ciastek zbożowych

150g masła

Składniki na krem:

1 puszka masy kajmakowej

6 bananów

Łyżeczka soku z cytryny

400ml śmietany kremówki 30-36%

200g mascarpone

Gorzka czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Ciastka pokrusz na piasek w robocie kuchennym. Wymieszaj je z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż dno i brzegi formy, włóż do lodówki na minimum 30 minut. Kajmak wymieszaj rózgą, jeśli będzie bardzo gęsty możesz go lekko podgrzać, wtedy będzie miał gładszą konsystencję. Kajmak wylej na ciasteczkowy spód. Banany pokrój i skrop sokiem, ułóż na karmelowej masie. Śmietankę ubij z mascarpone, wyłóż na wierzch ciasta (możesz użyć rękawa cukierniczego). Na koniec Możesz posypać masę śmietanową gorzkim kakao. Schładzaj minimum 4 godziny w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości