Materiał promocyjny

Kuchnia śliwkowa

W kuchni Dzień Dobry TVN królują śliwki. W śliwkowym menu Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło znalazło się m.in.: smażone tofu z chińskim sosem śliwkowym, śliwkowy czatnej, ciasto śliwkowo–czekoladowe i kotlety z razowego seitanu z sosem śliwkowo-chrzanowym. Smacznego!

Czatnej śliwkowy (rodzaj sosu, który jest słodki i jednocześnie ostry. Bardzo dobrze pasuje do większości indyjskich przekąsek i dań kuchni azjatyckiej)

Składniki:

500 g śliwek wypestkowanych i zmiksowanych w blenderze

2 szczypty soli

1 szklanka cukru trzcinowego

2 czubate łyżeczki czerwonej ostrej papryki ( można dać mniej, lub więcej, w zależności od upodobań co do ostrości)

2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni i zmielonego kminu rzymskiego

8 suszonych daktyli pozbawionych pestek i pokrojonych w drobną kostkę

Przygotowanie:

Na nieprzywierającej patelni dusimy zmiksowane śliwki. Dodajemy sól, cukier trzcinowy i ostrą paprykę w proszku. Po około 15 minutach dodajemy uprażony, zmielony kmin i suszone pokrojone daktyle. Całość dusimy jeszcze 5-10 minut i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzujemy tak jak powidła, lub trzymamy w lodówce maksymalnie tydzień czasu.

Kotlety z razowego seitanu z sosem śliwkowo-chrzanowym

Składniki:

¾ kg mąki pszennej razowej graham

woda

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

3 łyżki sosu sojowego

sól do smaku

bułka tarta

sos śliwkowo - chrzanowy:

150 g śliwek węgierek

1/5 szklanki wody

1 łyżka cukru

sok z połowy cytryny

2 łyżki chrzanu

1/5 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Seitan jest czystym białkiem pszenicznym, które można z powodzeniem wykonać samemu w domu ze zwykłej mąki. Seitan można piec, dusić, gotować i smażyć. Stosując mąkę z pełnego przemiału uzyskamy lepszą konsystencję i lepszy smak.

Z mąki i wody zagniatamy ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Kulę ciasta przekładamy do dużej miski z zimną wodą i płuczemy tak, aby pozbyć się skrobi. Podczas płukania musimy ostrożnie zmieniać wodę, tak aby jeszcze nieoczyszczone kawałki ciasta nie wydostały się razem z nią. Seitan jest gotowy kiedy woda nie będzie się zabarwiać na biało od skrobi, tylko będzie przezroczysta. Ciasto, które się rozpadło na małe kawałeczki podczas płukania zacznie się sklejać i uzyskamy kulkę czystego białka z dużą ilością błonnika w postaci otrąb.

Do seitanu dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprz ziołowy, i sos sojowy. Mały kawałek masy smażymy na patelni najlepiej na oleju ryżowym (najmniej się pali w wysokich temperaturach) i sprawdzamy smak i jeśli jest taka potrzeba, dodajemy do masy trochę soli.

Z masy białkowej formujemy cienkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z dwóch stron. Podajemy z sosem śliwkowo-chrzanowym.

Śliwki dusimy na małym gazie z cukrem i wodą pod pokrywką. Jeśli zaczną się przypalać dodajemy odrobinę wody. Po około 10-15 minutach zdejmujemy z gazu dodajemy sok z cytryny, wino i chrzan. Całość dokładnie miksujemy blenderem.

Smażone tofu z chińskim sosem śliwkowym

Składniki:

300 g tofu

olej ryżowy do smażenia

1/5 szklanki sosu sojowego

½ szklanki wody

1 łyżeczka oleju sezamowego

pieprz do smaku (najlepiej czerwony)

imbir marynowany

sos śliwkowy:

700 g śliwek

½ szklanki wody

1 duża cebula pokrojona w kostkę

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki cukru trzcinowego

¼ szklanki octu ryżowego, lub jabłkowego

1 łyżeczka zmielonej kolendry

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki zmielonych goździków

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

dwie szczypty soli

Przygotowanie:

Sos śliwkowy lepiej przygotować w większej ilości bo potrzeba sporo czasu aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Śliwki dusimy pod pokrywką z wodą, cebulą, imbirem i wyciśniętym czosnkiem około 30 minut. Zestawiamy z gazu i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy ją na nieprzywierającą patelnię, dodajemy cukier, ocet, kolendrę, cynamon, goździki, pieprz cayenne i sól. Całość redukujemy na małym gazie, aż uzyska odpowiednią dosyć gęstą konsystencję.Tofu kroimy w dużą kostkę i smażymy w oleju ryżowym na złoty kolor. Obsmażone kostki moczymy chwilę w sosie sojowym z wodą, olejem sezamowym i czerwonym pieprzem.Kostki tofu podajemy z marynowanym imbirem i sosem śliwkowym.

Ciasto śliwkowo - czekoladowe

ciasto:

300g mąki tortowej

szczypta soli

45g oleju słonecznikowego

ok.150 g letniej wody

mąka do podsypywania

nadzienie:

500 g śliwek węgierek

200 g gorzkiej czekolady

½ szklanki cukru trzcinowego

½ kostki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ok. 5 minut. Odstawiamy na ½ godziny. Śliwki pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy podsypując mąką na jak najcieńsze, prawie przezroczyste prostokątne placki. Każdy placek dzielimy na pół, w ten sposób powstaną nam cztery części. Na spód płaskiego żaroodpornego naczynia posmarowanego roztopionym masłem wykładamy pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy masłem i wykładamy 1/3 śliwek, posypujemy 1/3 czekolady i cukru. Kładziemy następny płat ciasta, smarujemy masłem, powtarzamy rozkładanie nadzienia i czekolady. Cały proces powtarzamy jeszcze raz, przykrywamy ostatnią częścią ciasta, smarujemy masłem i całość wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i śliwek

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wody

¼ łyżeczki soli

1 szklanka mleka

½ szklanki śmietanki 30 % ( mleko i śmietankę można zastąpić mleczkiem kokosowym )

50 g masła

1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

½ szklanki rodzynek

500 g śliwek

50 g stopionego masła

½ łyżeczki cynamonu

dwie szczypty mielonych goździków

miód

kwaśny gęsty jogurt

Przygotowanie:

Wspaniały deser dla całej rodziny, a szczególnie dla dzieci, ponieważ nie zawiera cukru.

Kaszę jaglaną gotujemy pod pokrywką na małym gazie z dwoma szklankami wody i solą. Po około 15-20 minutach kasza zaabsorbuje całą wodę. Wlewamy mleko, śmietankę, cukier waniliowy i gotujemy jeszcze chwilę, aż ziarenka kaszy wchłoną większość mleka. Zdejmujemy z gazu, dodajemy masło i rodzynki.

Śliwki przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Naczynie żaroodporne z pokrywką smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, albo bułką tartą. Kaszę z rodzynkami rozkładamy równą warstwą w naczyniu żaroodpornym. Śliwki mieszamy z przyprawami korzennymi, stopionym masłem i rozkładamy na warstwie kaszy. Całość wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni 45 – 60 minut.

Deser podajemy z jogurtem i miodem.

Crumble śliwkowe z orzechami laskowymi

Składniki:

500 g śliwek przeciętych na pół, bez pestek

1 szklanka płatków owsianych

100 g zmielonych orzechów laskowych

100 g masła

½ szklanki ciemnego cukru brązowego

½ szklanki mąki pszennej razowej graham

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wkładamy śliwki. Płatki owsiane mielimy w blenderze tak aby powstał nam gruby proszek. Zmielone płatki mieszamy z orzechami, masłem, cukrem brązowym, mąką i cynamonem. Kruszonkę rozsypujemy na śliwkach. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TV

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości