Przepisy kulinarne

Kuchnia śliwkowa

W środę w kuchni Dzień Dobry TVN rządzi „Józek”, czyli Joseph Seeletso. Specjalnie dla widzów Dzień dobry TVN przygotował dania, w których główną rolę grają śliwki.

Pucharek z pieczonych śliwek

Składniki:


9 świeżych śliwek


3 gałązki tymianku


3 łyżki oliwy extra vergine


9 kulek mozzarelli


90 g płatków parmezanu


5 plasterków szynki parmeńskiej


4 łyżki octu balsamicznego


1 pocięty w plasterki ząbek czosnku


100 g karczochów w oleju



Przygotowanie:


Przetnij śliwki na połówki, usuń pestki i ułóż w rządku na blaszce do pieczenia. Połóż na wierzch plasterki czosnku, tymianek, skrop oliwą. Włóż do piekarnika na 2 godziny do temperatury 100 stopni. Żeby szynka parmeńska nabrała chrupkości, ułóż plastry na blaszce i przykryj je dodatkowo papierem do pieczenia także od góry. Trzymaj szynkę w piekarniku przez około 8-10 minut w 160 stopniach. Na dół pucharka włóż mozzarellę i karczochy, następnie ułóż śliwki, skrop oliwą i udekoruj parmezanem i szynką



Wieprzowa kiełbaska ze śliwkami podsmażonymi w sosie sojowym

Składniki:


4 wieprzowe kiełbaski


120 g śliwek bez pestek


60 g śliwek namoczonych w jaśminowej herbacie


1 posiekana szalotka


1 łyżka masła


1 łyżeczka posiekanej mięty


1 łyżka sosu sojowego



Przygotowanie:


Rozpuść masło na patelni, zeszklij szalotki przez 2 minuty. Dodaj śliwki z odrobiną herbaty, sos sojowy i podgrzewaj na małym ogniu przez 8-10 minut. Dopraw miętą i świeżo zmielonym pieprzem. Owiń pojedynczo kiełbaski w folię i włóż do piekarnika na 10-12 minut do temperatury 180 stopni. Ułóż śliwki razem z kiełbaskami na talerzu i podawaj z puree ziemniaczanym.



Śliwki i ananas pod kruszonką

Składniki:


300 g śliwek (bez pestek)


150 g ananasa (obranego i pokrojonego w kostkę)


4 łyżki soku z cytryny


1 łyżeczka ziarenek zielonego pieprzu


150 g mąki


150 g brązowego cukru


50 g wiórków kokosowych


50 g maku


70 g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)



Przygotowanie:


Ułóż owoce w foremce do pieczenia, skrop sokiem z cytryny. Włóż pozostałe składniki (mąkę, cukier, wiórki kokosowe, mak, zielony pieprz) do miski, dodaj też masło i mieszaj dopóki masa nie będzie przypominać konsystencją piasku. Rozsmaruj masę równomiernie na owocach i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło z bitą śmietaną.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0