Prezentujemy regionalną kuchnię śląską. Przepisy przygotował Gustaw Kwapich, szef kuchni Qubus Hotel Prestige.Hekele (sałatka śledziowa) na grzance
Składniki na 4 porcje:
200 g filetów śledziowych
80 g cebuli
100 g ogórków kiszonych
2 jaja gotowane
4 kromki pieczywa tostowego
natka pietruszki, świeże zioła do dekoracji
sól, pieprz czarny, musztarda do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę (pamiętamy o sprawdzeniu filetów śledziowych, gdy są za słone trzeba wcześniej wymoczyć), łączymy razem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Z pieczywa tostowego przygotowujemy trójkątne grzanki, na które układamy za pomocą dwóch łyżek „łezki” - „hekele”. Dekorujemy natką pietruszki i świeżymi ziołami.
Karminadle z brat kartoflami i zieloną sałatą (kotlety mielone z ziemniakami odsmażanymi)
Składniki na 4 porcje:
500 g łopatki lub karczku wieprzowego zmielonego
200 cebuli
1 jajo
1 bułka
150 g bułki tartej
800 g ziemniaków gotowanych
150 g boczku wędzonego
200 g różnych sałat
olej do smażenia
szczypiorek, świeże zioła do dekoracji
sól, pieprz, odrobina przyprawy do zup, do smaku
sos vinagrette (musztarda, ocet winny, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek, siekana natka)
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć. Cebulę posiekać w kostkę i podzielić na połowę. Jedną część podsmażyć (zrumienić) i wystudzić, a następnie dodać do zmielonego mięsa. Odcisnąć mocno bułkę, dodać do masy, następnie wybić jajo. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Całość podzielić na cztery części, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Pokroić ugotowane ziemniaki w plasterki, obsmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu na złoty kolor, pod koniec dodać posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać siekanym szczypiorkiem, udekorować ziołami.
Rolady z białymi kluskami i „modrom” kapustą (zrazy zawijane z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą)
Składniki na 4 porcje:
600 g wołowiny b/b (zrazówka lub krzyżowa)
300 g cebuli
250 g boczku wędzonego
120 g kiszonych ogórków
500 g czerwonej kapusty
1 jabłko (około 100 g)
150 g tłuszcz do smażenia (olej) + do kapusty
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej (do zaciągnięcia sosu)
2 jaja
musztarda, sól, pieprz, cukier, ocet, przyprawa do zup, przypraw typu wegeta do smaku
Przygotowanie:
Farsz: Boczek i ogórki pokroić w „julienne” (paseczki), a 120 g cebuli w półksiężyce. Dodać do smaku sól, pieprz i musztardę, wymieszać i podzielić na cztery części.
Rolady: Mięso oczyścić z powięzi, pokroić na cztery cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Na rozbite, osolone i popieprzone mięso nałożyć farsz, zwinąć ciasno roladę, tak by farsz nie wychodził na zewnątrz (założyć do środka boki mięsa). Można zawinąć nitką w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem, następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, podlać i dusić do miękkości. Gdy zrazy będą miękkie, sos zagęścić zawiesiną i doprawić do smaku.
Kluski: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę do miski. Gdy będą letnie, ubić (wyrównać) i podzielić na cztery części. Wybrać jedną cześć, tak aby w to miejsce można było wsypać mąkę ziemniaczaną. W miejsce tej części wsypać mąkę ziemniaczaną, wybić jaja i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować okrągłe kulki wielkości piłeczek pingpongowych, a na środku zrobić palcem wgłębienie. Przykryć czystą, suchą ściereczką lnianą i odstawić w chłodne miejsce. Gotować w osolonej wodzie (wrzucać na wrzątek, gdy kluski wypłyną gotować jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu).
„Modro” kapusta: Kapustę poszatkować, ugotować w niedużej ilości osolonej wody, tak by nie straciła koloru, a następnie odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Jabłko obrać i pokroić w „ julienne.” Do odcedzonej gorącej kapusty dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, pokrojone jabłko, doprawić do smaku octem, cukrem, solą, pieprzem i olejem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"