Materiał promocyjny

Kuchnia śląska - przepisy

Prezentujemy regionalną kuchnię śląską. Przepisy przygotował Gustaw Kwapich, szef kuchni Qubus Hotel Prestige.

Hekele (sałatka śledziowa) na grzance

Składniki na 4 porcje:

200 g filetów śledziowych

80 g cebuli

100 g ogórków kiszonych

2 jaja gotowane

4 kromki pieczywa tostowego

natka pietruszki, świeże zioła do dekoracji

sól, pieprz czarny, musztarda do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki kroimy w kostkę (pamiętamy o sprawdzeniu filetów śledziowych, gdy są za słone trzeba wcześniej wymoczyć), łączymy razem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą. Z pieczywa tostowego przygotowujemy trójkątne grzanki, na które układamy za pomocą dwóch łyżek „łezki” - „hekele”. Dekorujemy natką pietruszki i świeżymi ziołami.

Karminadle z brat kartoflami i zieloną sałatą (kotlety mielone z ziemniakami odsmażanymi)

Składniki na 4 porcje:

500 g łopatki lub karczku wieprzowego zmielonego

200 cebuli

1 jajo

1 bułka

150 g bułki tartej

800 g ziemniaków gotowanych

150 g boczku wędzonego

200 g różnych sałat

olej do smażenia

szczypiorek, świeże zioła do dekoracji

sól, pieprz, odrobina przyprawy do zup, do smaku

sos vinagrette (musztarda, ocet winny, czosnek, sól, pieprz, oliwa z oliwek, siekana natka)

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć. Cebulę posiekać w kostkę i podzielić na połowę. Jedną część podsmażyć (zrumienić) i wystudzić, a następnie dodać do zmielonego mięsa. Odcisnąć mocno bułkę, dodać do masy, następnie wybić jajo. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Całość podzielić na cztery części, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Pokroić ugotowane ziemniaki w plasterki, obsmażyć na patelni na małej ilości tłuszczu na złoty kolor, pod koniec dodać posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać siekanym szczypiorkiem, udekorować ziołami.

Rolady z białymi kluskami i „modrom” kapustą (zrazy zawijane z kluskami ziemniaczanymi i czerwoną kapustą)

Składniki na 4 porcje:

600 g wołowiny b/b (zrazówka lub krzyżowa)

300 g cebuli

250 g boczku wędzonego

120 g kiszonych ogórków

500 g czerwonej kapusty

1 jabłko (około 100 g)

150 g tłuszcz do smażenia (olej) + do kapusty

1 kg ziemniaków

200 g mąki ziemniaczanej

50 g mąki pszennej (do zaciągnięcia sosu)

2 jaja

musztarda, sól, pieprz, cukier, ocet, przyprawa do zup, przypraw typu wegeta do smaku

Przygotowanie:

Farsz: Boczek i ogórki pokroić w „julienne” (paseczki), a 120 g cebuli w półksiężyce. Dodać do smaku sól, pieprz i musztardę, wymieszać i podzielić na cztery części.

Rolady: Mięso oczyścić z powięzi, pokroić na cztery cienkie plastry w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem. Na rozbite, osolone i popieprzone mięso nałożyć farsz, zwinąć ciasno roladę, tak by farsz nie wychodził na zewnątrz (założyć do środka boki mięsa). Można zawinąć nitką w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem, następnie obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, podlać i dusić do miękkości. Gdy zrazy będą miękkie, sos zagęścić zawiesiną i doprawić do smaku.

Kluski: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę do miski. Gdy będą letnie, ubić (wyrównać) i podzielić na cztery części. Wybrać jedną cześć, tak aby w to miejsce można było wsypać mąkę ziemniaczaną. W miejsce tej części wsypać mąkę ziemniaczaną, wybić jaja i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować okrągłe kulki wielkości piłeczek pingpongowych, a na środku zrobić palcem wgłębienie. Przykryć czystą, suchą ściereczką lnianą i odstawić w chłodne miejsce. Gotować w osolonej wodzie (wrzucać na wrzątek, gdy kluski wypłyną gotować jeszcze około 5 minut na wolnym ogniu).

„Modro” kapusta: Kapustę poszatkować, ugotować w niedużej ilości osolonej wody, tak by nie straciła koloru, a następnie odcedzić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Jabłko obrać i pokroić w „ julienne.” Do odcedzonej gorącej kapusty dodać podsmażoną cebulę z boczkiem, pokrojone jabłko, doprawić do smaku octem, cukrem, solą, pieprzem i olejem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Marta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"