Kuchnia sezonowa Ani Starmach. Przepisy z pomidorami, rzodkiewką i szczypiorkiem w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała potrawy z polskich warzyw sezonowych. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: sałatka z rzodkiewką i łososiem, pomidory faszerowane pomidorowym kuskusem, szczypiorkowa pasta jajeczna i tarta rzodkiewkowa.

SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I ŁOSOSIEM

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

400 g łososia bez skóry

Pęczek szczypiorku

Pęczek zielonych szparagów

Sos:

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka sosu rybnego

Kiełki rzeżuchy

Biały sezam

Przygotowanie:

Łososia pokrój w kwadraty. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 2 minuty. rzodkiewki pokrój na połówki, szczypiorek grubo posiekaj. Składniki sosu wymieszaj. Łososia przysmaż na patelni, dodaj sos, szparagi, rzodkiewki, szczypior, smaż 2 minuty. Podawaj z sezamem i kiełkami.

POMIDORY FASZEROWANE POMIDOROWYM KUSKUSEM

Składniki:

6 dużych pomidorów (malinowe lub bycze serca)

100 g kuskusu

2 małe cukinie

70g orzeszków piniowych

Natka pietruszki

100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

Od pomidorów odkrój „czubki”, środek wydrąż łyżeczką. środki pomidorów zmiksuj, dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek. Kuskus zalej sokiem pomidorowym i wrzątkiem. Odstaw na 5 minut. cukinie pokrój w kostkę i przysmaż na oliwie. Wymieszaj z kuskusem, dodaj oliwki, pietruszkę orzeszki. Farszem wypełnij pomidory, posyp serem, zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 stopni.

NAJLEPSZA SZCZYPIORKOWA PASTA JAJECZNA

Składniki:

8 jajek

2 pęczki szczypiorku

Majonez:

1 jajko

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki białego octu winnego

350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego

Szczypta soli i pieprz

Kilka kromek chleba

Pęczek rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Aby przygotować majonez jajko wbij do miski, dodaj sól, pieprz oraz ocet i musztardę. Miksuj składniki na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolnym strumieniem wlewaj do miski olej. Zwróć uwagę na to, że im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez. Jajka ugotuj na twardo, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z majonezem, dodaj szczypiorek, dopraw do smaku. Podawaj z chlebem rzodkiewką i kiełkami!

TARTA RZODKIEWKOWA

Składniki:

300 g kruchego ciasta

400 g białego sera (zmielonego)

100 ml kwaśnej śmietany

Pęczek szczypiorku

2 pęczki rzodkiewek

200 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tarte, piecz 40 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ostudź na kratce. Ser biały wymieszaj ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Rzodkiewki podsmaż na maśle, dodaj pomidorki, dopraw do smaku, ostudź. Serem wysmaruj spód ciasta, dodaj rzodkiewki i pomidorki! Gotowe!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości