Przepisy kulinarne

Kuchnia serowa - przepisy

Dziś w naszej kuchni królował ser za sprawą szefa kuchni Beaty Kartowicz i jej córki Anny.

Łosoś z pieca z makaronem tagliatelle ze szpinakiem z sosem śmietanowo-serowym

Składniki na 4 porcje:


filet z łososia b/s (po 150 g każda)


30 ml oliwy z oliwek


1 cytryna


250 g makaronu tagliatelle


250 g szpinaku


30 g masła


1 ząbek czosnku


100 ml 18% śmietany


sól, pieprz biały


sos serowo-śmietanowy


15 g masła


15 g mąki


250 ml bulionu


80 ml 30 % mietany


100 g sera gruyere


sól, pieprz biały



Przygotowanie:


Przygotowane filety z łososia natrzeć lekko oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1 godzinę.



Przygotować szpinak: jeśli świeży to dokładnie opłukać, oberwać łodygi i blanszować zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Jeśli mrożony odmrozić. Następnie szpinak posiekać. Na patelni lub w rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek, smażyć nie rumieniąc. Włożyć przygotowany wcześniej szpinak, dusić chwilę, następnie dodać śmietanę i gotować wolno do odparowania płynu. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.



Przygotować sos: z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, odstawić z ognia, dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować wolno 10 – 15 minut. Zetrzeć ser na tarce. Do bulionu dodać śmietankę, raz zagotować, odstawić z ognia i dodać starty ser. Lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić w cieple.



Piekarnik nagrzać do temperatury 180°. Gdy osiągnie temperaturę, włożyć łososia, który wcześniej ułożyć na papierze do pieczenia, jeszcze skropić oliwą z oliwek i piec przez około 10 – 15 minut.



W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Gdy makaron gotowy, wymieszać z przygotowanym szpinakiem. Podawać.



Sałatka z serem fontina i roquefort z gruszkami i orzechami włoskimi

Składniki


250 g sera fontina


180 g orzechów włoskich


2 gruszki


150 g rukoli


3 łyżki oliwa z oliwek


1 łyżka soku z cytryny


1 ząbek czosnku


150 g sera roquefort


sól, pieprz biały



Przygotowanie:


Dno naczynia w którym będzie podana sałatka wyłożyć umytą i wysuszoną sałatą. Sery pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki, przesmarować delikatnie sokiem z cytryny aby zapobiec utlenianiu. Przygotować sos: do naczynia, które można zamknąć włożyć grubo pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamknąć szczelnie i wstrząsając dokładnie wymieszać składniki, następnie przecedzić.



Na sałacie układać na przemian gruszki i sery, polać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi grubo orzechami.



Zupa serowa z grillowanymi płatkami migdałów i grzankami czosnkowymi

Składniki na 4 osoby:


1 cebula średniej wielkości


40 g masła


20 g mąki


1500 ml bulionu drobiowego


200 ml 18 % śmietany


400 g topionego sera


400 g sera topionego śmietankowego


200 g sera gorgonzola


1 pęczek szczypioru


100 g chleba tostowego


40 masła klarowanego


2 ząbki czosnku


sól, pieprz biały


gałka muszkatołowa



Przygotowanie:


W dużym garnku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, zalać winem, a następnie bulionem. Odstawić z ognia. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do bulionu i gotować 10 – 15 minut. Garnek odstawić, dodać ser topiony, śmietanę i ser gorgonzola, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serów, raz zagotować. Przyprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dołożyć czosnek , gdy się zrumieni wyjąć, a na tak przygotowanym maśle usmażyć na złoty kolor grzanki. Przed podaniem posypać grillowanymi płatkami migdałowymi i drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Włoska robota

Składniki na 4 porcje:


150 g Amarettini (20– 24 sztuk)


350 g Mascarpone - włoski ser pełnotłusty


1 szklanka miodu


skórka z 1 cytryny


2 łyżki gorzkiej czekolady


200 g owoców sezonowych


100 ml Cointreau



Przygotowanie:


Mascarpone wymieszać z miodem i skórką startą z 1 cytryny. Owoce umyć, pokroić. Przygotować pucharki. Na dno każdego pokruszyć Amarettini, pokropić Cointreau, nałożyć warstwę kremu z mascarpone i warstwę przygotowanych owoców. Czynność powtórzyć. Posypać tartą czekoladą. Podawać.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0