Przepisy kulinarne

Kuchnia rybna Pascala Brodnickiego

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Pascal Brodnicki przygotował przysmaki z ryb i owoców morza: makrelę po baskijsku, dorsza po tajsku, mule w sosie śmietanowym z serem roquefort i tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami. Dlaczego do swoich dań wybrał właśnie te ryby?

 

 

 

Makrela po baskijsku

Składniki:
2 duże makrele w całości
1/2 kg obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 obrane papryki zielone pokrojone w kostkę
1 duża cytryna pokrojona w talarki
1 duża cebula pokrojona w piórka
60 g czarnych oliwek
250 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek octu winnego białego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeży tymianek

Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy paprykę i pomidory. Smażymy przez 3 minuty. Dodajemy białe wino i cytrynę. Redukujemy. Dodajemy ocet i pozostałą oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na wolnym ogniu dusimy przez 20 min. Piec nagrzewamy do 180 st. W żaroodpornym naczyniu umieszczamy rybę, którą doprawiamy na zewnątrz i wewnątrz solą. Wylewamy całą masę warzywną na rybę. Pieczemy przez 5 min. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dorsz po tajsku

Składniki:
600 g polędwicy z dorsza pokrojonej w kostkę
4 trawy cytrynowe pokrojone w słupki
galangal (tajski imbir) pokrojony w talarki
łyżka pasty curry żółtej
1 cebula posiekana
400 ml mleka kokosowego niesłodzonego
200 ml bulionu warzywnego
pęczek kolendry
1-2 chili „oko ptaka”
1 łyżka sosu rybnego
liście kaffiru
1 łyżka cukru palmowego

Przygotowanie:
W dużym garnku smażymy na odrobinie tłuszczu trawę i galangala. Po 2 min. dodajemy cebulę i pastę curry. Smażymy całość. Wlewamy mleko kokosowe i dodajemy stopniowo bulionu. Dodajemy chilli, cukier palmowy, sos rybny i gotujemy ok. 5 min. Zanurzamy kawałki dorsza w gotującym się sosie i gotujemy całość przez 10 min. Przed podaniem dodajemy kaffir i mieszamy. Podajemy w głębokim talerzu i posypujemy kolendrą. Można serwować z ryżem jaśminowym.

Mule w sosie śmietanowym z serem roquefort

Składniki:
2 kg oczyszczonych małży
4 szalotki pokrojone w piórka
1 duży pęczek pietruszki
2 szklanki białego wytrawnego wina
10 g masła
600 ml śmietany płynnej 18%
200 g sera roquefort
4 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie:
W dużym garnku podsmażamy na wolnym ogniu masło razem z szalotkami przez 2 min. Dodajemy białe wino i od razu dodajemy zamknięte małże. Przykrywamy na 2 min. Jak małże się otworzą, dodajemy śmietanę, pokruszony ser, pietruszkę, orzechy włoskie. Mieszamy i gotujemy ponownie przez 4 min.

Tourt ze śledziami, szpinakiem, cykorią i ziemniakami

Składniki:
1/2 kg ciasta kruchego
40 g masła + 40 g masła
3 duże cykorie pokrojone w słupki
opakowanie szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula cukrowa pokrojona w piórka
6 filetów śledziowych namoczonych w wodzie
2 duże ziemniaki pokrojone w talarki
1 jabłko zielone pokrojone w julienne
200 ml śmietany 36%
1 jajko i 2 żółtka
1 żółtko rozbełtane z odrobiną wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki koperku
sól
pieprz cayenne

Przygotowanie:
Wałkujemy 2 duże płaty ciasta kruchego, na to kładziemy największy talerz jaki mamy w domu. Wycinamy z tego kółka i wkładamy ciasto do lodówki. Jeden płat nakłuwamy widelcem. W środku dużej patelni przez 5 min. smażymy cykorię i cebulę z jabłkami. Odstawiamy do wystygnięcia. Suszymy śledzie i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. W środku miski mieszamy śmietanę, jajko i 2 żółtka, dodajemy pieprz, sól i koperek. Wyciągamy nakłuty płat i na środku rozprowadzamy masę z cykorii i innych warzyw, zostawiając centymetrowy margines przy brzegach ciasta, na to kładziemy śledzie oraz podsmażony z masłem i czosnkiem szpinak. Następnie dodajemy talarki z ziemniaków (muszą być cienkie i nachodzić na siebie). Podlewamy śmietaną i wyciskamy cytrynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rant ciasta smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Drugi płat ciasta kładziemy na wierzch i delikatnie za pomocą widelca zamykamy oba płaty. Mają się stykać. Robimy warkocz. Smarujemy całość rozbełtanym żółtkiem.
Nagrzewamy piec do 200 st. C i wkładamy na 20 min. Następnie obniżamy temperaturę do 170 st. C na kolejne 15 min. Podajemy z sałatą zieloną.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
59
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0