Kuchnia rozgrzewająca – imbir i kurkuma

W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy rozgrzewające. Co powiecie na orientalnego śledzia lub spaghetti w rozgrzewającym sosie pomidorowym?

Śledź Orientalny

Składniki:

  • Śledź marynowany (Male filety w zalewie z wody, octu spirytusowego, cukru, soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
    • Olej z pestek winogron
      • Cebula cukrowa
        • Kurkuma
          • Kmin rzymski
            • Pieprz cayenne
              • Imbir
                • cynamon

                  Przygotowanie:

                  Filety marynować w zalewie 3 dni. doprawić marynowane filety do smaku. dobrze zamieszać wszystkie składniki. gotowe.

                  Spaghetti w rozgrzewającym sosie pomidorowym

                  Składniki:

                  • 500g spaghetti
                    • 1 kartonik przecieru pomidorowego (500g)
                      • 1 cebula
                        • 3 duże ząbki czosnku
                          • Kawałek świeżego imbiru
                            • Sól
                              • Cukier
                                • Chili (np. pieprz cayenne)
                                  • 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 30%
                                    • Oregano do smaku
                                      • Trochę oliwy z oliwek
                                        • (Świeże zioła i starty parmezan na dekoracje)

                                          Przygotowanie:

                                          Ugotować makaron al dente. W osobnym garnku zeszklić cebule pokrojoną w kostkę na oliwie z oliwek, dodać całość przecieru na małym ogniu, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek (kosteczka), sól, cukier, chili, oregano. Podgotować na małym ogniu podczas gotowania makaronu. Zgasić ogień zabielić. Polewać makaron ciepłym sosem, udekorować parmezanem i świeże ziołami.

                                          Rozgrzewający krem z czerwonej soczewicy

                                          Składniki:

                                          • 1 duża szklanka czerwonej soczewicy
                                            • 1 mała papryczka chili
                                              • 4 ząbki czosnku
                                                • 1 marchewka
                                                  • Kawałek świeżego imbiru
                                                    • 3/4 L bulionu warzywnego lub osolonej wody
                                                      • sól i pieprz
                                                        • 1 natka świeżej kolendry
                                                          • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                                            • 1 łyżka masła
                                                              • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej mielonej papryki
                                                                • 1/2l Mleka kokosowego
                                                                  • Trochę świeżo wyściskanego soku pomarańczowego

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Soczewicę opłukać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili i imbir drobno posiekać. Na rozgrzane dno garnka wlać olej i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili imbir i wyciśnięty przez praskę czosnek i słodką wędzoną paprykę - smażyć około 2 min. Całość zalać bulionem lub woda i gotować około 10-15 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Dodać mleko kokosowe i sok pomarańczowy do smaku, delikatnie podgotować. Blendować, przecedzić przez bardzo drobny sitko. Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane świeżą kolendra do smaku.

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości