Kuchnia resztkowo-odpadkowa

W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maję Sobczak, która przekonuje, że z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Co powiecie na: burgera ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami? Pycha!

Burger ze śliwkowym BBQ

Składniki:

1 duża marchewka

2 plastry dyni

3 małe szalotki

3 plasterki korzenia imbiru

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

5 łyżek ugotowanego ryżu

pieprz

2 łyżki sosu sojowego

papryczka chili

ząbek czosnku

1/2 łyżeczki pudru grzybowego

czerstwa bułka

tarty chleb

dodatki: awokado, jogurt kokosowy z czosnkiem niedźwiedzim, ogórek, rzodkiewka, cebula, sałata, rukola, pomidor, marchewki karmelizowane

Śliwkowy sos BBQ:

garść suszonych śliwek

1 płaska łyżeczka soli wędzonej

2 łyżki tahini

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka miodu

pieprz

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu domowego lub sok z cytryny

1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Burger: marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Z dyni usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać gałązkę rozmarynu, masło klarowane, imbir, dynię, marchewkę i chili. Przesmażyć na dużym ogniu, podlać łyżką wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Odłowić rozmaryn i imbir, a w miarę miękkie warzywa przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodać łyżkę masła klarowanego, ryż, przyprawy, poszatkowaną szalotkę i łyżkę tartego chleba. Całość wymieszać, „dosmaczyć” solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać je w tartym chlebie i smażyć na rozgrzanej patelni. Bułkę przekroić, podsmażyć dla odświeżenia. Posmarować sosem BBQ, nakładać kolejne dodatki, usmażony kotlet i plasterki świeżego ogórka.

Sos: wszystkie składniki przełożyć do blendera, dolać wodę i zmiksować na gładko.

Ramen kompostowy z makaronem marchewkowym

Składniki:

makaron

1 szklanka mąki orkiszowej typ 500

4 grubsze końcówki marchewki z bulionu

1/4 łyżeczki różowej soli

4 kubki bulionu kompostowego

2 łyżki jasnej pasty miso

2 ząbki czosnku

2 cm świeżego imbiru

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 szalotki

dodatki: końcówka grubego szczypioru, szczypta chili, mieszanka liści bazylii, grzyby z bulionu

Przygotowanie:

Bulion podgrzać w garnku. Końcówki szczypioru umyć i kroić po skosie. Obrać szalotki, czosnek i imbir. Nastawić wodę na makaron. Składniki na pastę zmiksować na jednolitą masę. Końcówki marchewek przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, trzy łyżki bulionu, sól, po czym wymieszać i zagnieść na blacie lub stolnicy dość elastyczne ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kroić w półcentymetrowe plastry, rolować je palcem wskazującym i kciukiem w dłoniach. Odłożyć na bok i podsypać mąką. Gotować wszystko we wrzącej wodzie około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do miseczek. Podsmażyć przez chwilę pastę miso w rondelku i zalać ciepłym bulionem. Zamieszać i zdjąć z palnika. Wymieszana z bulionem pasta nie powinna się zagotować – straci swoje właściwości. Kluchy zalać gorącą wodą, dodać grzyby, posypać szczypiorkiem i liśćmi bazylii.

Tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami

Składniki:

2 kawałki czerstwej chałki

1/2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego lub innego

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka syropu klonowego lub z kwiatów czarnego bzu

pieprz

sezonowe owoce

1 łyżka jogurtu roślinnego opcjonalnie

Przygotowanie:

Plastry chałki moczyć w tłoczonym soku i obsmażyć je na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor, podlewając je na końcu syropem z kwiatów bzu. Rumiane i chrupiące wyłożyć na talerz, dodać łyżkę jogurtu, świeże sezonowe owoce, ulubione zioła i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na świeżo, są pyszne jeszcze chrupiące, cudownie słodkie i lekko ostre.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości