Przepisy kulinarne

Kuchnia resztkowo-odpadkowa

W Polsce marnuje się mnóstwo jedzenia. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Maję Sobczak, która przekonuje, że z resztek jedzenia, jakie mamy w domu, można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Co powiecie na: burgera ze śliwkowym BBQ, ramen kompostowy z makaronem marchewkowym i tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami? Pycha!

Burger ze śliwkowym BBQ

Składniki:
1 duża marchewka
2 plastry dyni
3 małe szalotki
3 plasterki korzenia imbiru
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
5 łyżek ugotowanego ryżu
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
papryczka chili
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pudru grzybowego
czerstwa bułka
tarty chleb
dodatki: awokado, jogurt kokosowy z czosnkiem niedźwiedzim, ogórek, rzodkiewka, cebula, sałata, rukola, pomidor, marchewki karmelizowane

Śliwkowy sos BBQ:
garść suszonych śliwek
1 płaska łyżeczka soli wędzonej
2 łyżki tahini
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu domowego lub sok z cytryny
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Burger: marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Z dyni usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać gałązkę rozmarynu, masło klarowane, imbir, dynię, marchewkę i chili. Przesmażyć na dużym ogniu, podlać łyżką wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Odłowić rozmaryn i imbir, a w miarę miękkie warzywa przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie dodać łyżkę masła klarowanego, ryż, przyprawy, poszatkowaną szalotkę i łyżkę tartego chleba. Całość wymieszać, „dosmaczyć” solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać je w tartym chlebie i smażyć na rozgrzanej patelni. Bułkę przekroić, podsmażyć dla odświeżenia. Posmarować sosem BBQ, nakładać kolejne dodatki, usmażony kotlet i plasterki świeżego ogórka.
Sos: wszystkie składniki przełożyć do blendera, dolać wodę i zmiksować na gładko.

Ramen kompostowy z makaronem marchewkowym

Składniki:
makaron
1 szklanka mąki orkiszowej typ 500
4 grubsze końcówki marchewki z bulionu
1/4 łyżeczki różowej soli
4 kubki bulionu kompostowego
2 łyżki jasnej pasty miso
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 szalotki
dodatki: końcówka grubego szczypioru, szczypta chili, mieszanka liści bazylii, grzyby z bulionu

Przygotowanie:
Bulion podgrzać w garnku. Końcówki szczypioru umyć i kroić po skosie. Obrać szalotki, czosnek i imbir. Nastawić wodę na makaron. Składniki na pastę zmiksować na jednolitą masę. Końcówki marchewek przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mąkę, trzy łyżki bulionu, sól, po czym wymieszać i zagnieść na blacie lub stolnicy dość elastyczne ciasto. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kroić w półcentymetrowe plastry, rolować je palcem wskazującym i kciukiem w dłoniach. Odłożyć na bok i podsypać mąką. Gotować wszystko we wrzącej wodzie około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do miseczek. Podsmażyć przez chwilę pastę miso w rondelku i zalać ciepłym bulionem. Zamieszać i zdjąć z palnika. Wymieszana z bulionem pasta nie powinna się zagotować – straci swoje właściwości. Kluchy zalać gorącą wodą, dodać grzyby, posypać szczypiorkiem i liśćmi bazylii.

Tosty francuskie z czerstwej chałki z owocami

Składniki:
2 kawałki czerstwej chałki
1/2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego lub innego
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka syropu klonowego lub z kwiatów czarnego bzu
pieprz
sezonowe owoce
1 łyżka jogurtu roślinnego opcjonalnie

Przygotowanie:
Plastry chałki moczyć w tłoczonym soku i obsmażyć je na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor, podlewając je na końcu syropem z kwiatów bzu. Rumiane i chrupiące wyłożyć na talerz, dodać łyżkę jogurtu, świeże sezonowe owoce, ulubione zioła i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać na świeżo, są pyszne jeszcze chrupiące, cudownie słodkie i lekko ostre.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0