W kuchni DDTVN - Jan Kuroń i dania, które możemy przygotować już dziś, a podać w święta. Poznajcie przepisy na pasztet drobiowo-wieprzowy, pasztet z soczewicy i rukoli, bulion warzywny oraz kapustę z grzybami.
Pasztet drobiowo – wieprzowy
150 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
4 piersi z kurczaka (ok. 700 g)
½ kg wieprzowiny np. łopatka lub szynka
2 cebule
Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
Wieprzowinę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw ją do gotowania. Dodaj do niej piersi z kurczaka, obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości przez godzinę. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową sól i pieprz. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
1. Aby pasztet nabrał lekkości i był bardziej kremowy możesz dodać do niego podrobów, takich jak wątróbka drobiowa lub wieprzowa albo płucka drobiowe. Podroby nie będą wyczuwalne w smaku, jednak zmienią delikatnie konsystencję pasztetu.
2. Świetnym sposobem na urozmaicenie smaku pasztetu jest dodanie do niego zamrożonych wcześniej pieczeni.
3. Polecam świetną i prostą praktykę: za każdym razem gdy piekę mięsa, zlewam i zamrażam tłuszcz oraz powstały sos. Jeżeli dodasz je do pasztetu, nadadzą mu charakteru i pozwolą upiec pasztet z chudszego mięsa.
4. Możesz zaszaleć z dodatkami. Do pasztetów pasuje ich mnogość, m.in. grzyby, zielony pieprz, morele, pistacje, śliwki itd.
Wegańska opcja pasztetu, dzięki odpowiedniemu doprawieniu smakuje naprawdę znakomicie. Aby dodać mu nieco aksamitności (i kalorii) dołóż do przepisu 40 ml oliwy z oliwek.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, marchewkę, selera oraz posiekane ząbki czosnku. Smaż kilka minut, zdejmij z gazu i dopraw pieprzem ziołowym, curry, rukolą oraz solą i pieprzem. Dodaj jajka i wymieszaj całość na gładką masę. Wyłóż formę papierem do pieczenia lub nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Wyłóż masę do środka i piecz w temperaturze 180 stopni C. Przez 50 – 60 minut.
Wszystkie produktu umieść w garnku, zalej lodowatą wodą i doprowadź do „migotania”. Następnie gotuj na małym ogniu minimum 60 minut.
Kapusta z grzybami
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 łyżki oleju
2 duże cebule
10 liści laurowych
15 ziaren ziela angielskiego
2 średnie marchewki
Łyżka mąki
Płaska łyżka pieprzu ziołowego lub mielonego kminku
Sól, pieprz
Ew. cukier
Kapustę odciśnij, jeśli jest za kwaśna to przepłucz zimną wodą i z grubsza pokrój. Grzyby gotuj kilkanaście minut, zdejmij do ostygnięcia (nie wylewaj wody).
W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj startą marchewkę. Smaż 2 – 3 minuty. Dodaj mąkę i mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj grzyby wraz z wodą oraz kapustę. Podlej wodą i duś do miękkości.