Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka

Czas zebrać plony z naszej działki. Zerwaliśmy winogrona, pomidory, jadalne kwiaty oraz zioła. Pyszne potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotuje David Gaboriaud.

O naszą działkę nieustannie dba Łukasz Skop. Efekty jego pracy możecie śledzić w naszym cyklu "Co z tego wyrośnie". Łukasz wie, co zrobić by plony z naszych rabatek były obfite. I są! Wykorzystamy je w kuchni Dzień Dobry TVN. Końcówka września to najlepszy czas na winogrona, u nas głównie ciemne, przyjechały prosto z działki. Mamy też pomidory, rukolę, jarmuż, bazylię, trochę marchewki i nawet ozdobne kwiaty jadalne. Ale urodzaj! Dlatego do kuchni zaprosiliśmy kucharza, który wie, co z tego urodzaju przygotować. Będą winogrona w roli głównej, ale z naszego ogródka nic się nie zmarnuje - David Gaboriaud wykorzysta wszystko. Oto przepisy z wykorzystaniem plonów z naszej działki:

Zapiekana z serem feta, winogronami i miodem

Składniki:

  • 2 szt. sera feta
    • garść winogron (zielonych i ciemnych)
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
        • 2 łyżki miodu
          • 2 gałązki rozmarynu
            • 2 łyżki prażonych migdałów lub orzeszków pinii

              Przygotowanie:

              1. W żaroodpornym naczyniu ułóż dwie fety, dodaj winogrona i rozmaryn. Polej całość oliwą i miodem.
                1. Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 minut, na złoty kolor.
                  1. Wyciągnij z piekarnika i serwuj od razu z grzankami. Posyp prażonymi migdałami lub orzeszkami pinii.

                    Galette z winogronami

                    Składniki:

                    • 200 g mąki pszennej
                      • 2 łyżki cukru
                        • 110 g zimnego masła
                          • 1-2 żółtka
                            • szczypta soli
                              • 2-3 garści ciemnych winogron
                                • kilka łyżek mielonych migdałów lub bułki tartej
                                  • 5 łyżek cukru
                                    • 1 żółtko

                                      Przygotowanie:

                                      1. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj maso i zrób kruszonkę. Dodaj żółtka i szybko uformuj ciasto. Jeśli będzie za suche dodaj 1-2 łyżki wody lub jogurtu.
                                        1. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
                                          1. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienki okrągły placek, ok 3 mm grubości. Nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem.
                                            1. Posyp ciasto mielonymi migdałami lub bułką tartą i ułóż winogrona. Brzegi placka zawiń i przykryj częściowo winogronami dookoła. Posmaruj brzegi ciasta żółtkiem i wodą. Posyp całość cukrem.
                                              1. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz ok. 25-30 minut lub do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

                                                Pierś kaczki z patelni, winogronami i sosem Porto

                                                Składniki:

                                                • 2 piersi z kaczki
                                                  • 2 garści ciemnych winogron
                                                    • świeży tymianek
                                                      • kieliszek wina
                                                        • 40 g zimnego masła
                                                          • sól, pieprz

                                                            Przygotowanie:

                                                            1. Piersi z kaczki wyciągnij z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem tak, aby złapała temperaturę pokojową. Natnij delikatnie piersi w kratkę od strony tłuszczu, dopraw solą i pieprzem.
                                                              1. Przełóż na zimną patelnię tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu 6 minut. Następnie odwróć piersi i smaż kolejne 5-6 minut. Przełóż na talerz i odstaw na parę minut aby odpoczęły.
                                                                1. Nie myj patelni po smażeniu kaczki. Zbierz z górnej części tłuszcz i zostaw skarmelizowane soki. Podgrzej patelnię, dodaj winogrona, tymianek i podsmaż 2-3 minuty. Wlej Porto i gotuj aż się zredukuje. Dodaj kawałek zimnego masła i wymieszaj aż się rozpuści i stworzy jednolity sos.
                                                                  1. Na talerz przełóż piersi z kaczki, pokrój w poprzek na grube plastry. Dodaj winogrona z patelni i całość polej sosem Porto. Doskonałym dodatkiem do tego danie będzie puree ziemniaczane.

                                                                    Ciekawostka:

                                                                    W trakcie smażenia, regularnie odlewaj tłuszcz z kaczki do miseczki, po ostygnięciu przelej przez sitko do słoika i przechowaj w lodówce. Możesz go użyć na przykład do konfitowania ziemniaków.

                                                                    David Gaboriaud

                                                                    Foccacia z winogronami i gorgonzolą

                                                                    Składniki:

                                                                    • 500 g mąki pszennej 500
                                                                      • 10 g soli
                                                                        • saszetka suszonych drożdży
                                                                          • łyżka cukru
                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                              • garść winogron
                                                                                • świeży rozmaryn
                                                                                  • 100 g gorgonzoli

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    1. Wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj ok. 250-300 ml letniej przegotowanej wody i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj i uformuj ciasto.
                                                                                      1. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
                                                                                        1. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
                                                                                          1. Po tym czasie, wyrób ciasto przez chwilę, natłuść blachę oliwą i rozprowadź ciasto palcami. Odstaw na 20 minut.
                                                                                            1. Po tym czasie zrób wgłębienie palcami, posyp grubą solą, winogronami i rozmarynem. Polej dwoma łyżkami oliwy i włóż do rozgrzanego piekarnika w 220 st. C i piecz ok. 20 min na złoty kolor.
                                                                                              1. Na 5 min przed końcem pieczenia dodaj gorgonzole. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podaj z ulubionymi dodatkami.

                                                                                                Crostini z winogronami i twarogiem

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • pół bagietki
                                                                                                  • oliwa z oliwek
                                                                                                    • garść winogron (białych i ciemnych)
                                                                                                      • świeży tymianek
                                                                                                        • tłusty twaróg
                                                                                                          • sól, pieprz

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            1. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, polej oliwą i grilluj na patelni grillowej lub piecz w piekarniku w 180 st. C na złoty kolor.
                                                                                                              1. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż winogrona na oliwie z dodatkiem tymianku przez kilka minut.
                                                                                                                1. Kromki bagietki posmaruj tłustym twarogiem, ułóż podsmażone winogrona. Dopraw solą, pieprzem i polej oliwą. Podaj od razu.

                                                                                                                  Sałata z rukoli, jarmużu, pomidorów, winogron i grzanek z koziego sera

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • garść rukoli
                                                                                                                    • garść liści jarmużu
                                                                                                                      • 2 pomidory
                                                                                                                        • garść winogron
                                                                                                                          • 4 kromki chleba
                                                                                                                            • 4 plastry koziego sera dojrzewającego
                                                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                                                • ocet jabłkowy
                                                                                                                                  • miód
                                                                                                                                    • bazylia
                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                        1. W misce wymieszaj rukolę z jarmużem oraz listkami bazylii. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone na pół winogrona.
                                                                                                                                          1. Zrób dressing: wymieszaj 4 łyżki oliwy z 2 łyżkami octu i jedną łyżką miodu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
                                                                                                                                            1. Kromki chleba przełóż na blachę do piekarnika, posmaruj oliwą, ułóż plastrami koziego sera i piecz w 180 st. C (włącz opcję grill). Wyciągnij grzanki i serwuj je z sałatką.

                                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                                              Autor: Paweł Jaskulski

                                                                                                                                              Źródło: David Gaboriaud

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości