Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN proste i szybkie do przyrządzenia potrawy, które są świetnym poczęstunkiem, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.

Chłodnik z Avocado

Składniki:
3 półlitrowe jogurty naturalne
3 ząbki czosnku
zielona pietruszka
2 długie ogórki
3 avocado
Sól
Pieprz
Bazylia
Starty parmezan

Przygotowanie:
Ogórki ścieramy na tarce, jogurt miksujemy wraz z avocado, wyciskamy czosnek, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką bazylią i startym parmezanem.

Bakłażan faszerowany

Składniki:
2 bakłażany
pól kg pieczarek
2 cebule
4 pomidory
bazylia
zielona pietruszka
Sól
Mozzarella

Przygotowanie:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy, środek bakłażana wrzucamy na patelnię wraz z oliwą, pokrojonymi pomidorami i pokrojonymi cienko pieczarkami, przyprawiamy do smaku. Smażymy farsz, po usmażeniu wypełniamy nim bakłażany i przykrywami je plastrami mozzarelli. Wkładamy do piekarnika ( 180 stopni ) na 20 minut. Po upieczeniu przystrajamy bazylią i zieloną pietruszką.    

Deser „Przedwiośnie”

Składniki:
2 puszki ananasa w kostkach
pól kg truskawek ( mogą być mrożone )
pół litra śmietany
cynamon
cukier
świeża bazylia

Przygotowanie:
Truskawki kroimy na pół, pokrojonego ananasa mieszamy z truskawkami. Ze śmietany, cynamonu i cukru robimy sos, którym polewamy wymieszane w salaterce owoce. Przystrajamy bazylią i truskawką

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0