Grażyna Wolszczak i Robert Kudelski zaprezentowali w kuchni Dzień Dobry TVN proste i szybkie do przyrządzenia potrawy, które są świetnym poczęstunkiem, na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.
Przygotowanie: Ogórki ścieramy na tarce, jogurt miksujemy wraz z avocado, wyciskamy czosnek, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pietruszką bazylią i startym parmezanem.
Przygotowanie: Bakłażana przekrawamy wzdłuż, wydrążamy, środek bakłażana wrzucamy na patelnię wraz z oliwą, pokrojonymi pomidorami i pokrojonymi cienko pieczarkami, przyprawiamy do smaku. Smażymy farsz, po usmażeniu wypełniamy nim bakłażany i przykrywami je plastrami mozzarelli. Wkładamy do piekarnika ( 180 stopni ) na 20 minut. Po upieczeniu przystrajamy bazylią i zieloną pietruszką.
Deser „Przedwiośnie”
Składniki: 2 puszki ananasa w kostkach pól kg truskawek ( mogą być mrożone ) pół litra śmietany cynamon cukier świeża bazylia
Przygotowanie: Truskawkikroimy na pół,pokrojonego ananasa mieszamy z truskawkami. Ze śmietany, cynamonu i cukru robimy sos, którym polewamy wymieszane w salaterce owoce. Przystrajamy bazylią i truskawką