Tatar rzeźnika, policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem i Sticky Toffee Pudding to dania prawdziwych mężczyzn. Przygotowali je w kuchni Dzień Dobry TVN: Paweł Suwała, Aleksander Baron i Grzegorz Kwapniewski. Smacznego!Tatar rzeźnika
Składniki:
polędwica wołowa - świeca lub zrazowa dolna
kiszone ogórki
1 cebula
kapary
sardele
1 żółtko
anchois
zioła
Przygotowanie:
Mięso na tatar z polędwicy skrobać (nie mielić!). Powstanie jednolita masa i dodatki będą nadawały mięsu charakter. Dodać kiszone ogórki, drobniutko posiekaną cebulę, kapary i kilka sardeli. Na samym końcu dodać żółtko. Wymieszać.
Policzki wołowe pieczone w maśle z szafranem
Składniki:
2 kg policzków wołowych
2 kg masła
1 młody seler z nacią
2 młode cebule
1 g szafranu
3 szczypty soli
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Policzki zrumienić na maśle z obu stron. Smażyć w wysokiej temperaturze, aby zamknąć pory mięsa. Wszytko, prócz warzyw, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 140 st. C, co najmniej 4 godz. Mięso jest gotowe, kiedy włókna idealnie odchodzą. Dwadzieścia min. przed końcem pieczenia dodać pokrojone warzywa. Do policzków świetnie pasuje purée z ziemniaków, pasternaku lub jabłek. Podawać z masłem na wierzchu.
Sticky Toffee Pudding
Składniki:
Pudding:
250 g daktyli
375 ml wody
325 g mąki tortowej
80 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
125 g jasnego cukru muscovado
2 jajka
6 g sody
6 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos toffi:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g masła
125 g ciemnego cukru muscovado
125 g jasnego cukru muscovado
szczypta soli
1 l śmietany kremówki 36%
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Daktyle drobno pokroić, wsypać do miski, posypać sodą i zalać wrzątkiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem, dodać pojedynczo jajka. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połączyć z masą cukrową i dodać namoczone daktyle razem z wodą. Ciasto dokładnie wymieszać i wlać do foremek.
Foremki ustawić na blasze i przykryć je folią aluminiową. Piec 25–30 min. w 180 st. C.
Wszystkie składniki sosu toffi włożyć do garnka i podgrzewać. Nie mieszać, tylko delikatnie potrząsać garnkiem ok. 5–10 min., aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitego karmelowego koloru.
Śmietanę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zmniejszy objętość o połowę. Wystudzić w lodówce. Krem powinien mieć konsystencję serka mascarpone z odrobiną karmelu.
Nalać trochę sosu toffi na talerz. Położyć na nim babeczkę i całą dokładnie posmarować kolejną porcją sosu, żeby błyszczała z każdej strony. Na wierzchu położyć kulkę schłodzonej zredukowanej śmietany.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"