Materiał promocyjny

Kuchnia POPiS-owa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN doprowadziliśmy do powstania trudnej koalicji, której chce większość Polaków. Swoje popisowe dania przygotowali: Joanna Mucha z PO i Adam Hofman z PiS.

Przepisy posła Adama Hofmana:

Kaczka po pekińsku

Składniki:

1 udko lub pierś kaczki

świeży imbir

dwie łyżki miodu

sos sojowy ciemny

1 ogórek zielony

1 marchewka

1 cebulka dymka

300 g mąki pszennej

woda

olej

sos hoisin

Przygotowanie:

Przygotowuje się ze szklanki fasoli namoczonej, ugotowanej i zmielonej z 6 ząbkami czosnku, 5 paseczkami zsiekanego imbiru, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków, 3 łyżki octu, 4 sosy sojowego ciemnego. Miód rozpuścić z imbirem i sosem sojowym na małym ogniu, pozostawić do czasu schłodzenia. Posmarować kaczkę pędzelkiem ze wszystkich stron i odstawić. 300 g mąki, 200 ml wody i 2 łyżki wyrobić i odstawić na 1 godz. Marchewkę, ogórek i cebulkę pokroić na cienkie, długie paski. Marchewkę posłodzić, ogórek i cebulkę posolić. Kaczkę wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut, na spód na blaszkę nalać wody. Z ciasta zrobić niewielkie kulki, a z nich placki o średnicy 5 cm. Każdy posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju z jednej strony i złożyć po dwa stroną posmarowaną. Rozwałkować i smażyć po obu stronach na patelni bez tłuszczu, potem rozdzielić. Kaczkę zluzować i pokroić na małe paseczki, podawać zawiniętą w placku z ogórkiem, marchewką, cebulką i sosem.

Małe steki z polędwicy wołowej z sosem rozmarynowym

Składniki:

1 polędwica wołowa

świeży rozmaryn

świeży tymianek

seler naciowy

suszone grzybki (pół szklanki)

marchewka

masło

5, 6 plasterków boczku

kilka cebulek szalotek

kieliszek wiśniówki lub cherry

2 łyżki mąki

1 pietruszka (korzeń)

czosnek

300 ml bulionu wołowego

sos

Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć boczek, dorzucić warzywa pokrojone w małą kostkę, pokrojone grzybki. Smażyć do zarumienienia, zasypać mąką, zalać bulionem, wrzucić tymianek i gotować na małym ogniu 1 godz. Przecedzić i dodać posiekany rozmaryn, wiśniówkę, sól pieprz. Polędwicę na patelni grillowej usmażyć wedle życzenia i podawać pokrojoną w paski polaną sosem.

Fasolka z pomidorkami koktajlowymi podniesiona na maśle

Składniki:

fasolkę szparagową zieloną

pomidorki koktajlowe

cebulka szalotka

masło

Przygotowanie:

Na małej ilości masła zeszklić posiekaną szarlotkę. Zrobiona na parze lub ugotowaną fasolkę i pomidorki przecięte na pół wrzucić na patelnie i dodać masła, delikatnie podgrzać, sól , pieprz i gotowe.

Przepisy Joanny Muchy:

Kurczak po chińsku

Składniki:

Marynata:

200 ml sosu sojowego

50 ml oleju sezamowego

2 łyżeczki brązowego cukru

odrobina soli oraz białego, wytrawnego wina

2 filety z kurczaka

Puszka ananasów

2 czerwone papryki

Obrane i posiekane migdały

Imbir

Ryż jaśminowy

Przygotowanie:

Filet kroimy w małą kostkę. Marynujemy około dwóch godzin. Na rozgrzany w patelni olej wrzucamy migdały. Dodajemy kawałki kurczaka. Po podsmażeniu zdejmujemy z palnika. Na tym samym oleju smażymy paprykę i ananasy pokrojone w duże kawałki. Dodajemy imbir. Kiedy warzywa stają się miękkie dodajemy kurczaka i wszystko razem mieszamy. Potrawa powinna być podawana z ryżem jaśminowym.

Zielone spaghetti

Składniki:

Dobry, włoski makaron

Odrobina oleju

Kilka ząbków czosnku

Całe liście szpinaku (2 opakowania po 450 g)

3 serki pleśniowe „Lazur” - zielone

Odrobina, wytrawnego, białego wina

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z kropelką oleju. Podsmażamy na oleju grubo posiekany czosnek. Na rozgrzanej już patelni „i czosnkowym” oleju smażymy szpinak. Czekamy aż się udusi – ok. 10-15 min. Dodajemy serek pokrojony w małe cząstki. Mieszamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy odrobinę białego wina.

Zapiekanka porowa

Składniki:

1 saszetka ryżu

20 dkg dobrego, żółtego sera

Odrobina masła

6 małych porów

Kilka plastrów boczku

Kostka rosołowa

Przygotowanie:

Gotujemy ryż w saszetkach. Dodajemy rosół w kostce oraz jeden kawałek pora. Resztę porów kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę na ok. 4 minuty. Odcedzamy i przerzucamy na rozgrzane masło na patelni – ok. 3-4 min. Po lekkim ostudzeniu pory łączymy z ugotowanym ryżem.

Sos beszamelowy

Składniki:

4 dkg masła

11 szklanki mleka

2 łyżki mąki

kwasek cytrynowy (lub wyciśnięty sok z cytryny)

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ryż z porami zalewamy sosem i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 min. Do potrawy można dodać też mięso np. wędzony boczek.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości