Przepisy kulinarne

Kuchnia POPiS-owa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN doprowadziliśmy do powstania trudnej koalicji, której chce większość Polaków. Swoje popisowe dania przygotowali: Joanna Mucha z PO i Adam Hofman z PiS.

Przepisy posła Adama Hofmana:

Kaczka po pekińsku

Składniki:

1 udko lub pierś kaczki


świeży imbir


dwie łyżki miodu


sos sojowy ciemny


1 ogórek zielony


1 marchewka


1 cebulka dymka


300 g mąki pszennej


woda


olej


sos hoisin



Przygotowanie:

Przygotowuje się ze szklanki fasoli namoczonej, ugotowanej i zmielonej z 6 ząbkami czosnku, 5 paseczkami zsiekanego imbiru, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków, 3 łyżki octu, 4 sosy sojowego ciemnego. Miód rozpuścić z imbirem i sosem sojowym na małym ogniu, pozostawić do czasu schłodzenia. Posmarować kaczkę pędzelkiem ze wszystkich stron i odstawić. 300 g mąki, 200 ml wody i 2 łyżki wyrobić i odstawić na 1 godz. Marchewkę, ogórek i cebulkę pokroić na cienkie, długie paski. Marchewkę posłodzić, ogórek i cebulkę posolić. Kaczkę wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut, na spód na blaszkę nalać wody. Z ciasta zrobić niewielkie kulki, a z nich placki o średnicy 5 cm. Każdy posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju z jednej strony i złożyć po dwa stroną posmarowaną. Rozwałkować i smażyć po obu stronach na patelni bez tłuszczu, potem rozdzielić. Kaczkę zluzować i pokroić na małe paseczki, podawać zawiniętą w placku z ogórkiem, marchewką, cebulką i sosem.



Małe steki z polędwicy wołowej z sosem rozmarynowym

Składniki:

1 polędwica wołowa


świeży rozmaryn


świeży tymianek


seler naciowy


suszone grzybki (pół szklanki)


marchewka


masło


5, 6 plasterków boczku


kilka cebulek szalotek


kieliszek wiśniówki lub cherry


2 łyżki mąki


1 pietruszka (korzeń)


czosnek


300 ml bulionu wołowego


sos



Przygotowanie:

Na maśle podsmażyć boczek, dorzucić warzywa pokrojone w małą kostkę, pokrojone grzybki. Smażyć do zarumienienia, zasypać mąką, zalać bulionem, wrzucić tymianek i gotować na małym ogniu 1 godz. Przecedzić i dodać posiekany rozmaryn, wiśniówkę, sól pieprz. Polędwicę na patelni grillowej usmażyć wedle życzenia i podawać pokrojoną w paski polaną sosem.



Fasolka z pomidorkami koktajlowymi podniesiona na maśle

Składniki:

fasolkę szparagową zieloną


pomidorki koktajlowe


cebulka szalotka


masło



Przygotowanie:

Na małej ilości masła zeszklić posiekaną szarlotkę. Zrobiona na parze lub ugotowaną fasolkę i pomidorki przecięte na pół wrzucić na patelnie i dodać masła, delikatnie podgrzać, sól , pieprz i gotowe.



Przepisy Joanny Muchy:

Kurczak po chińsku

Składniki:

Marynata:


200 ml sosu sojowego


50 ml oleju sezamowego


2 łyżeczki brązowego cukru


odrobina soli oraz białego, wytrawnego wina


2 filety z kurczaka


Puszka ananasów


2 czerwone papryki


Obrane i posiekane migdały


Imbir


Ryż jaśminowy



Przygotowanie:

Filet kroimy w małą kostkę. Marynujemy około dwóch godzin. Na rozgrzany w patelni olej wrzucamy migdały. Dodajemy kawałki kurczaka. Po podsmażeniu zdejmujemy z palnika. Na tym samym oleju smażymy paprykę i ananasy pokrojone w duże kawałki. Dodajemy imbir. Kiedy warzywa stają się miękkie dodajemy kurczaka i wszystko razem mieszamy. Potrawa powinna być podawana z ryżem jaśminowym.



Zielone spaghetti

Składniki:

Dobry, włoski makaron


Odrobina oleju


Kilka ząbków czosnku


Całe liście szpinaku (2 opakowania po 450 g)


3 serki pleśniowe „Lazur” - zielone


Odrobina, wytrawnego, białego wina



Przygotowanie:

Makaron gotujemy z kropelką oleju. Podsmażamy na oleju grubo posiekany czosnek. Na rozgrzanej już patelni „i czosnkowym” oleju smażymy szpinak. Czekamy aż się udusi – ok. 10-15 min. Dodajemy serek pokrojony w małe cząstki. Mieszamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy odrobinę białego wina.



Zapiekanka porowa

Składniki:

1 saszetka ryżu


20 dkg dobrego, żółtego sera


Odrobina masła


6 małych porów


Kilka plastrów boczku


Kostka rosołowa



Przygotowanie:

Gotujemy ryż w saszetkach. Dodajemy rosół w kostce oraz jeden kawałek pora. Resztę porów kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę na ok. 4 minuty. Odcedzamy i przerzucamy na rozgrzane masło na patelni – ok. 3-4 min. Po lekkim ostudzeniu pory łączymy z ugotowanym ryżem.



Sos beszamelowy

Składniki:

4 dkg masła


11 szklanki mleka


2 łyżki mąki


kwasek cytrynowy (lub wyciśnięty sok z cytryny)


sól


pieprz


gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Ryż z porami zalewamy sosem i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 min. Do potrawy można dodać też mięso np. wędzony boczek.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0