Tradycyjna kuchnia polska – przepisy kulinarne

Zobacz film: Tradycyjna Polska kuchnia Andrzeja Polana. Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjna kuchnia polska to mieszanka przeróżnych wpływów: od tatarskich, przez niemieckie, włoskie i francuskie, po żydowskie. Poznaj przepisy tradycyjnej kuchni polskiej na najsmaczniejsze zupy, dania główne i ciasta.

Typowe dla polskiej kuchni jest wykorzystanie grzybów, orzechów, jajek, a z mięs tradycyjnie najczęściej podaje się wieprzowinę. Dawniej popularnie wykorzystywało się w kuchni polskiej szczaw, mlecze i pokrzywy, na co moda obecnie powraca.

  • Tradycyjna kuchnia polska – zupy
    • Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne
      • Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

        Tradycyjna kuchnia polska – zupy

        W tradycyjnej kuchni polskiej występuje aż 200 rodzajów zup. Najpopularniejsze są m.in.: rosół, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, zupa pomidorowa i zupa ogórkowa.

        Przepis na tradycyjny polski rosół – składniki:

        · ok. 1,5 kg mięsa (np. łopatki, szpondra),

        · 4 litry wody,

        · włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1/2 pora),

        · 1 nieobrana cebula przyrumieniona nad palnikiem,

        · kilka ziaren pieprzu,

        · listek laurowy,

        · kilka gałązek koperku,

        · sól.

        Zobacz także: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?

        Przepis na tradycyjny polski rosół

        Zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy na większym ogniu. Dodajemy sól, odszumowujemy i zmniejszamy ogień. Rosół ma tylko „mrugać” pod lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy, aż ilość wody w garnku wygotuje się do 3 litrów a mięso zmięknie (ok. 2 godziny). Gdyby wygotowało się za dużo wody – dolewamy zimnej (po dodaniu gorącej według znanej autorki książek kulinarnych Elżbiety Kiewnarskiej rosół „nabiera zapachu ścierki”).

        Obecnie do rosołu najczęściej dodajemy gotowy makaron. Tradycyjnie w kuchni polskiej stosowało się ziemniaki lub domowy makaron.

        Zupy kwaśne i zaprawiane w odróżnieniu od rosołu Elżbieta Kiewnarska zaleca gotować na kościach. Tak jak na przykład barszcz.

        Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

        Tradycyjny przepis na barszcz czerwony – składniki:

        · 60 dag kości,

        · włoszczyzna (jak powyżej do rosołu),

        · 4 litry wody,

        · 1 listek laurowy,

        · 1/2 suszonego grzyba,

        · 80 dag buraków,

        · ocet do smaku,

        · pieprz i sól.

        Tradycyjny przepis na barszcz czerwony

        Wszystkie składniki oprócz buraków zagotować. Dodać starte buraczki. Gotować półtorej godziny. Dodać octu do smaku. Można zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

        Zobacz też: Bezglutenowy i słodki barszcz ukraiński

        Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne

        Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej, w tym tradycyjnej kuchni polskiej , są potrawy mączne – np. pierogi, kopytka czy bliny. Oprócz tego popularne są znane w każdym polskim domu gołąbki, kotlety schabowe, mielone czy bigos.

        Znaną w Europie potrawą kuchni polskiej w XVII w. był szary sos polski.

        Kuchnia polska – przepis na słynny szary sos polski:

        · 2 łyżki masła,

        · 2 łyżki mąki,

        · 2 szklanki wywaru z warzyw, mięsa lub ryby,

        · pół szklanki wina,

        · 1–2 łyżki soku z cytryny,

        · 1 łyżkę rodzynek,

        · cukru i soli.

        Z masła i mąki robimy zasmażkę (na suchej patelni trzeba zarumienić mąkę i dodać masło), wlewamy wino i gorący wywar, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny. Dosypujemy rodzynki.

        Tradycyjnie z szarym sosem polskim podawało się ozory lub karpia.

        Tradycyjny przepis na gołąbki – składniki:

        · 40 dag mielonej baraniny,

        · 3 posiekane lub starte na tarce cebule,

        · 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,

        · duże liście kapusty.

        Tradycyjny przepis kuchni polskiej: gołąbki

        Mieszamy składniki nadzienia gołąbków, dodajemy pieprzu i soli. Myjemy i sparzamy liście kapusty. Wkładamy do nich nadzienie i zawijamy. Dusimy w rondlu, na tłuszczu i wodzie. Możemy też użyć piekarnika.

        Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami

        Tradycyjny przepis na kotlety schabowe – składniki:

        · schab pokrojony w plasterki,

        · jajko,

        · bułka tarta,

        · mąka,

        · smalec,

        · sól i pieprz.

        Tradycyjny przepis kuchni polskiej: kotlety schabowe

        Schab rozbijamy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku z przyprawami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na patelni na smalcu, na średnim ogniu.

        Zobacz też: Przepis na kotlet paryski

        Tradycyjnie w polskiej kuchni do drugiego dania podaje się ziemniaki.

        Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

        Ciasta tradycyjnie piecze się na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Są to np.: babka, makowiec, mazurek, sernik, piernik.

        Tradycyjny przepis na mazurka – składniki:

        · 10 dag masła,

        · 30 dag cukru,

        · 5 żółtek,

        · 5 mielonych migdałów,

        · 20 dag mąki ziemniaczanej,

        · 1 łyżeczka mąki,

        · 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

        · 20 dag mąki pszennej,

        · garść rodzynek.

        Tradycyjny przepis na mazurka

        Ucieramy masło, dodajemy cukier i żółtka i dalej ucieramy, aż ciasto zrobi się pulchne. Dokładamy zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, sodę, rodzynki, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Rozwałkowujemy, kładziemy na blaszkę i pieczemy. Po ostudzeniu dekorujemy np. lukrem, stopioną czekoladą czy migdałami.

        Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne mazurki!

        Przepis na tradycyjny sernik – składniki:

        · 1 kg tłustego sera białego,

        · 5 jajek (białka ubite na pianę i żółtka),

        · 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

        · 2 łyżki kaszy manny,

        · 1 kostka masła,

        · 1,5 szklanki cukru,

        · rodzynki,

        · skórka pomarańczowa.

        Przepis na tradycyjny sernik

        Ziemniaki i ser mielimy maszynką. Ucieramy żółtka z cukrem i mieszamy z serem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.

        Zobacz też: Przepis na sernik królewski

        Bibliografia:

        Marta Norkowska „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska: zawierająca 1032 przepisy gospodarskie z uwzględnieniem kuchni jarskiej”, Warszawa 1917.

        Lucyna Ćwierczakiewiczowa „356 obiadów”, Warszawa 1911.

        Elżbieta Kiewnarska „Kuchnia powojenna: przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych”, Warszawa 1928.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

        Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
        Materiał promocyjny

        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
        Materiał promocyjny

        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
        Materiał promocyjny

        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
        Materiał promocyjny

        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
        Materiał promocyjny

        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
        Materiał promocyjny

        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
        Materiał promocyjny

        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
        Materiał promocyjny

        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
        Materiał promocyjny

        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
        Materiał promocyjny

        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"