Tradycyjna kuchnia polska – przepisy kulinarne

Zobacz film: Tradycyjna Polska kuchnia Andrzeja Polana. Źródło: Dzień Dobry TVN
Tradycyjna kuchnia polska to mieszanka przeróżnych wpływów: od tatarskich, przez niemieckie, włoskie i francuskie, po żydowskie. Poznaj przepisy tradycyjnej kuchni polskiej na najsmaczniejsze zupy, dania główne i ciasta.

Typowe dla polskiej kuchni jest wykorzystanie grzybów, orzechów, jajek, a z mięs tradycyjnie najczęściej podaje się wieprzowinę. Dawniej popularnie wykorzystywało się w kuchni polskiej szczaw, mlecze i pokrzywy, na co moda obecnie powraca.

  • Tradycyjna kuchnia polska – zupy
    • Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne
      • Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

        Tradycyjna kuchnia polska – zupy

        W tradycyjnej kuchni polskiej występuje aż 200 rodzajów zup. Najpopularniejsze są m.in.: rosół, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, zupa pomidorowa i zupa ogórkowa.

        Przepis na tradycyjny polski rosół – składniki:

        · ok. 1,5 kg mięsa (np. łopatki, szpondra),

        · 4 litry wody,

        · włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1/2 pora),

        · 1 nieobrana cebula przyrumieniona nad palnikiem,

        · kilka ziaren pieprzu,

        · listek laurowy,

        · kilka gałązek koperku,

        · sól.

        Zobacz także: Jak oryginalnie przystroić wielkanocny koszyczek?

        Przepis na tradycyjny polski rosół

        Zalewamy wszystko zimną wodą i gotujemy na większym ogniu. Dodajemy sól, odszumowujemy i zmniejszamy ogień. Rosół ma tylko „mrugać” pod lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy, aż ilość wody w garnku wygotuje się do 3 litrów a mięso zmięknie (ok. 2 godziny). Gdyby wygotowało się za dużo wody – dolewamy zimnej (po dodaniu gorącej według znanej autorki książek kulinarnych Elżbiety Kiewnarskiej rosół „nabiera zapachu ścierki”).

        Obecnie do rosołu najczęściej dodajemy gotowy makaron. Tradycyjnie w kuchni polskiej stosowało się ziemniaki lub domowy makaron.

        Zupy kwaśne i zaprawiane w odróżnieniu od rosołu Elżbieta Kiewnarska zaleca gotować na kościach. Tak jak na przykład barszcz.

        Zobacz też: Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą

        Tradycyjny przepis na barszcz czerwony – składniki:

        · 60 dag kości,

        · włoszczyzna (jak powyżej do rosołu),

        · 4 litry wody,

        · 1 listek laurowy,

        · 1/2 suszonego grzyba,

        · 80 dag buraków,

        · ocet do smaku,

        · pieprz i sól.

        Tradycyjny przepis na barszcz czerwony

        Wszystkie składniki oprócz buraków zagotować. Dodać starte buraczki. Gotować półtorej godziny. Dodać octu do smaku. Można zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

        Zobacz też: Bezglutenowy i słodki barszcz ukraiński

        Kuchnia polska – przepisy na tradycyjne dania główne

        Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej, w tym tradycyjnej kuchni polskiej , są potrawy mączne – np. pierogi, kopytka czy bliny. Oprócz tego popularne są znane w każdym polskim domu gołąbki, kotlety schabowe, mielone czy bigos.

        Znaną w Europie potrawą kuchni polskiej w XVII w. był szary sos polski.

        Kuchnia polska – przepis na słynny szary sos polski:

        · 2 łyżki masła,

        · 2 łyżki mąki,

        · 2 szklanki wywaru z warzyw, mięsa lub ryby,

        · pół szklanki wina,

        · 1–2 łyżki soku z cytryny,

        · 1 łyżkę rodzynek,

        · cukru i soli.

        Z masła i mąki robimy zasmażkę (na suchej patelni trzeba zarumienić mąkę i dodać masło), wlewamy wino i gorący wywar, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny. Dosypujemy rodzynki.

        Tradycyjnie z szarym sosem polskim podawało się ozory lub karpia.

        Tradycyjny przepis na gołąbki – składniki:

        · 40 dag mielonej baraniny,

        · 3 posiekane lub starte na tarce cebule,

        · 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,

        · duże liście kapusty.

        Tradycyjny przepis kuchni polskiej: gołąbki

        Mieszamy składniki nadzienia gołąbków, dodajemy pieprzu i soli. Myjemy i sparzamy liście kapusty. Wkładamy do nich nadzienie i zawijamy. Dusimy w rondlu, na tłuszczu i wodzie. Możemy też użyć piekarnika.

        Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami

        Tradycyjny przepis na kotlety schabowe – składniki:

        · schab pokrojony w plasterki,

        · jajko,

        · bułka tarta,

        · mąka,

        · smalec,

        · sól i pieprz.

        Tradycyjny przepis kuchni polskiej: kotlety schabowe

        Schab rozbijamy na cienkie kotlety. Obtaczamy w mące, w roztrzepanym jajku z przyprawami, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na patelni na smalcu, na średnim ogniu.

        Zobacz też: Przepis na kotlet paryski

        Tradycyjnie w polskiej kuchni do drugiego dania podaje się ziemniaki.

        Tradycyjna kuchnia polska – ciasta

        Ciasta tradycyjnie piecze się na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Są to np.: babka, makowiec, mazurek, sernik, piernik.

        Tradycyjny przepis na mazurka – składniki:

        · 10 dag masła,

        · 30 dag cukru,

        · 5 żółtek,

        · 5 mielonych migdałów,

        · 20 dag mąki ziemniaczanej,

        · 1 łyżeczka mąki,

        · 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

        · 20 dag mąki pszennej,

        · garść rodzynek.

        Tradycyjny przepis na mazurka

        Ucieramy masło, dodajemy cukier i żółtka i dalej ucieramy, aż ciasto zrobi się pulchne. Dokładamy zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, sodę, rodzynki, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Rozwałkowujemy, kładziemy na blaszkę i pieczemy. Po ostudzeniu dekorujemy np. lukrem, stopioną czekoladą czy migdałami.

        Zobacz też: W kuchni DDTVN wielkanocne mazurki!

        Przepis na tradycyjny sernik – składniki:

        · 1 kg tłustego sera białego,

        · 5 jajek (białka ubite na pianę i żółtka),

        · 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,

        · 2 łyżki kaszy manny,

        · 1 kostka masła,

        · 1,5 szklanki cukru,

        · rodzynki,

        · skórka pomarańczowa.

        Przepis na tradycyjny sernik

        Ziemniaki i ser mielimy maszynką. Ucieramy żółtka z cukrem i mieszamy z serem. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez godzinę.

        Zobacz też: Przepis na sernik królewski

        Bibliografia:

        Marta Norkowska „Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska: zawierająca 1032 przepisy gospodarskie z uwzględnieniem kuchni jarskiej”, Warszawa 1917.

        Lucyna Ćwierczakiewiczowa „356 obiadów”, Warszawa 1911.

        Elżbieta Kiewnarska „Kuchnia powojenna: przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj oraz oszczędnych ciast domowych”, Warszawa 1928.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości