Kuchnia polska. Prosto, pysznie, efektownie!

Dziś w Dzień Dobry TVN - kuchnia polska w eleganckiej odsłonie! Katarzyna Bosacka przygotowała: śledzia w mrożonych cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami i pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą. Brzmi pysznie.... i tak smakuje! Polecamy!

Śledź w mrożonych cytrynowych łódkach

Składniki:

Kilka płatów śledzia solonego z beczki lub w oleju

pół cebuli

pół pęczka koperku

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

szczypta cukru

4 cytryny

Kostki lodu

łyżka czarnego kawioru (do dekoracji, opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Śledzia wypłukać, namoczyć w mleku, po godzinie, wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małe dzwonka. Cebulę pokroić w piórka, koperek posiekać. Wymieszać z jogurtem, zbalansować kwaśność jogurtu odrobiną cukru. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Cytryny pokroić wzdłuż na pół, wydrążyć, skórki "łódeczki" zamrozić. Śledzie podawać w łódeczkach cytrynowych na lodzie. Dekorować czarnym kawiorem lub gałązkami koperku. 

Krem z buraków z porto

Składniki:

8 średnich buraków

łyżka oleju rzepakowego

5 szklanek soku pomarańczowego

2 łyżki masła

spory kieliszek porto

2 łyżki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Buraki wyszorować, posmarować olejem, wstawić na 60-80 minut w brytfannie do piekarnika w temp. 180 stopni. Piec, aż będą miękkie. Wystudzić, pokroić, zalać sokiem pomarańczowym, zmiksować. Dodać masło. Zagotować. Posolić, popieprzyć, na koniec dodać porto. Podawać z kleksem śmietany. 

Pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami 

Składniki:

2 piersi kacze (4 ćwiartki)łyżka majeranku

1/3 szklanki śmietanki 18 proc. w kartonie

kieliszek miodu pitnego dobrej jakości

Pół kilograma ugotowanych ziemniaków

Pół pęczka pietruszki

jajko

mąka pszenna

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Pół główki kapusty czerwonej, pół szklanki żurawiny, spora żyłka miodu, 2 łyżki masła, ocet balsamiczny

Skórę piersi nacinamy raz przy razie. Doprawiamy solą, pieprzem. Kładziemy na patelni od strony skóry. Smażymy 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy majerankiem, wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut. Tłuszcz zlewamy z patelni do garnuszka, dolewamy śmietankę, zagotowujemy, dolewamy miód pitny, odstawiamy do przestygnięcia i zgęstnienia. Ziemniaki przecieramy przez praskę, wbijamy jajko, dodajemy drobniutko posiekaną natkę i tyle mąki, by powstało ciasto odchodzące od dłoni. Dzielimy na cztery części, z każdej formujemy wałeczek i kroimy ukośnie w kopytka. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. Kapustę kroimy w piórka, masło podgrzewamy lekko na patelni, wrzucamy kapustę, podsmażamy aż zmięknie. Wkładamy do garnka, dolewamy trochę wody, wrzucamy żurawinę, dodajemy miód i ocet balsamiczny. Dusimy przez 45 minut. Kapusta powinna być miękka, słodko-kwaśna.

Składniki:

Pół kilo maki pszennej

pół szklanki gorącej wody

łyżka oleju rzepakowego

trzy łyżki kakao 

2 jabłka szare renety

pół kostki sera białego tłustego

łyżka masła

tabliczka białej czekolady dobrej jakości

trzy łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy brązowy cukier. Do miski przeciskamy przez praskę ser, dodajemy ostudzone jabłka i posiekaną czekoladę. Z mąki, wody i kakao zagniatamy ciasto, dodajemy olej. Rozwałkowujemy. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka, formujemy dość duże pierogi, nadziewamy je masą jabłkową. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy polane białą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości