Przekąski na Andrzejki. Przepisy Andrzeja Polana

Co zjeść w Andrzejki? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował przekąski idealne na przyjęcie andrzejkowe. Tym razem proponuje miskę z francuskiego ciasta, gulasz i tort ptysiowy z karmelem. Sprawdź przepisy.

Przekąska na Andrzejki: Vol au vent, a tak naprawdę miska z francuskiego ciasta z kurczakiem i serem

Składniki na ciasto:

  • 3szt ciasto francuskie
    • 50g masło
      • Czarnuszka

        Przygotowanie:

        Ciasto wyjmujemy z lodówki i po chwili rozwijamy. Wycinamy koło z całego arkusza ciasta. Z dwóch dodatkowo w środku wycinamy mniejsze koła, dzięki czemu powstają pierścienie. Ciasta wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Po wypieczenie smarujemy jajkiem, składamy, pomiędzy pierścieniami umieszczamy cienkie paski masła, powstałą misę posypujemy czarnuszką i raz jeszcze zapiekamy.

        Składniki na farsz:

        • 1 jajko
          • 250g pieczarek
            • 1 włoszczyzna
              • 50 g masła
                • 1cebula
                  • tymianek świeży
                    • 100 ml białego wina
                      • 1 łyżka mąki pszennej
                        • 200ml śmietany 36%
                          • 4 udka z kurczaka
                            • estragon świeży
                              • liście laurowe
                                • 200g fasoli szparagowej zielona mrożona

                                  Udka gotujemy z włoszczyzną jak na domowy rosół i miękką wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy z kości. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i przesmażamy pieczarki. Zdejmujemy z patelni.

                                  Dodajemy pozostałe masło, przesmażamy cebulę, dodając tymianek i liście laurowe. Chwilę smażymy i kiedy tylko cebula nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, podlewamy winem.

                                  Odparowujemy i dodajemy bulion i śmietankę, konsystencja gęstej śmietany naszego sosu jak najbardziej wskazana. Do sosu dodajemy potarganego kurczaka, fasolkę szparagową i przesmażone pieczarki. Na koniec jeszcze ser.

                                  Mieszamy i całość przekładamy do miski z francuskiego ciasta. Podajemy posypane estragonem i kilkoma pieczarkami smażonymi.

                                  Przekąski na Andrzejki: kolorowy gulasz

                                  Składniki:

                                  • 1 kg łopatki wieprzowej
                                    • 3 papryki czerwone
                                      • 3 papryki zielone
                                        • 2 marchewki
                                          • 1 pietruszka
                                            • 500g ziemniaków
                                              • kminek, papryka słodka mielona, papryka ostra,
                                                • sól, pieprz
                                                  • liście laurowe, ziele angielskie
                                                    • smalec do smażenia

                                                      Przygotowanie:

                                                      Mięso kroimy na kawałki, warzywa kroimy na podobne kawałki jak mięso. Na smalcu rozgrzanym przesmażamy cebule, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mięso, przesmażamy i dodajemy wody, dusimy. Kiedy tylko mięso będzie na pół twarde - dodajemy warzywa. Raz jeszcze doprawiamy. Do gulaszu proponuję podać grzanki.

                                                      Przekąska na Andrzejki: tort ptysiowy z karmelem

                                                      Składniki:

                                                      • 2 szklanki mąki
                                                        • 2 szklanki wody
                                                          • 200g masła
                                                            • Szczypta soli
                                                              • 8 jaj

                                                                Przygotowanie:

                                                                Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, mąkę w ten sposób zaparzamy. Odstawiamy i do masy wbijamy pojedynczo jajka. Masę wyciskamy na pergamin, jeden duży krążek i mnóstwo małych. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 30 minut.

                                                                Krem waniliowy:

                                                                • 1 l mleka
                                                                  • 9 jaj
                                                                    • 2 szt cukru waniliowego
                                                                      • 200 g cukru
                                                                        • 100 g skrobi kukurydzianej

                                                                          Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię kukurydziana. Do masy dodajemy gotujące mleko, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

                                                                          • 1 l śmietanki 36%
                                                                            • 100 g cukru drobnego
                                                                              • śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
                                                                                • 1 puszka kajmaku
                                                                                  • 200 g cukru drobnego
                                                                                    • 100 g orzechów włoskich

                                                                                      Z cukru przygotowujemy karmel. Na dużego ptysia wykładamy kajmak, na kajmak porcję kremu waniliowego, śmietanę, małe ptysie nabijamy kremem i śmietaną, układamy na dużym ptysiu, wszystko polewamy karmelem.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości