Co zjeść w Andrzejki? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował przekąski idealne na przyjęcie andrzejkowe. Tym razem proponuje miskę z francuskiego ciasta, gulasz i tort ptysiowy z karmelem. Sprawdź przepisy.Przekąska na Andrzejki: Vol au vent, a tak naprawdę miska z francuskiego ciasta z kurczakiem i serem
Składniki na ciasto:
- 3szt ciasto francuskie
- 50g masło
- Czarnuszka
Przygotowanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i po chwili rozwijamy. Wycinamy koło z całego arkusza ciasta. Z dwóch dodatkowo w środku wycinamy mniejsze koła, dzięki czemu powstają pierścienie. Ciasta wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Po wypieczenie smarujemy jajkiem, składamy, pomiędzy pierścieniami umieszczamy cienkie paski masła, powstałą misę posypujemy czarnuszką i raz jeszcze zapiekamy.
Składniki na farsz:
- 1 jajko
- 250g pieczarek
- 1 włoszczyzna
- 50 g masła
- 1cebula
- tymianek świeży
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml śmietany 36%
- 4 udka z kurczaka
- estragon świeży
- liście laurowe
- 200g fasoli szparagowej zielona mrożona
Udka gotujemy z włoszczyzną jak na domowy rosół i miękką wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy z kości. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i przesmażamy pieczarki. Zdejmujemy z patelni.
Dodajemy pozostałe masło, przesmażamy cebulę, dodając tymianek i liście laurowe. Chwilę smażymy i kiedy tylko cebula nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, podlewamy winem.
Odparowujemy i dodajemy bulion i śmietankę, konsystencja gęstej śmietany naszego sosu jak najbardziej wskazana. Do sosu dodajemy potarganego kurczaka, fasolkę szparagową i przesmażone pieczarki. Na koniec jeszcze ser.
Mieszamy i całość przekładamy do miski z francuskiego ciasta. Podajemy posypane estragonem i kilkoma pieczarkami smażonymi.
Przekąski na Andrzejki: kolorowy gulasz
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki zielone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 500g ziemniaków
- kminek, papryka słodka mielona, papryka ostra,
- sól, pieprz
- liście laurowe, ziele angielskie
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, warzywa kroimy na podobne kawałki jak mięso. Na smalcu rozgrzanym przesmażamy cebule, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mięso, przesmażamy i dodajemy wody, dusimy. Kiedy tylko mięso będzie na pół twarde - dodajemy warzywa. Raz jeszcze doprawiamy. Do gulaszu proponuję podać grzanki.
Przekąska na Andrzejki: tort ptysiowy z karmelem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 200g masła
- Szczypta soli
- 8 jaj
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, mąkę w ten sposób zaparzamy. Odstawiamy i do masy wbijamy pojedynczo jajka. Masę wyciskamy na pergamin, jeden duży krążek i mnóstwo małych. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 30 minut.
Krem waniliowy:
- 1 l mleka
- 9 jaj
- 2 szt cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 100 g skrobi kukurydzianej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię kukurydziana. Do masy dodajemy gotujące mleko, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
- 1 l śmietanki 36%
- 100 g cukru drobnego
- śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
- 1 puszka kajmaku
- 200 g cukru drobnego
- 100 g orzechów włoskich
Z cukru przygotowujemy karmel. Na dużego ptysia wykładamy kajmak, na kajmak porcję kremu waniliowego, śmietanę, małe ptysie nabijamy kremem i śmietaną, układamy na dużym ptysiu, wszystko polewamy karmelem.
Zobacz także:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"