Materiał promocyjny

Kuchnia pod czarnym kotem

Koty zawsze były otaczane szczególną czcią, zwłaszcza starożytni Egipcjanie umiłowali sobie czarne koty. W średniowieczu, pogan, którzy czcili koty, oskarżano o bratanie się ze złem. W ten sposób czarny kot stał się ucieleśnieniem sił nieczystych. Dziś w kuchni inspirowanej sztuką plakat autorstwa Theophile Alexandre Steinlena, przedstawiający właśnie wizerunek czarnego kota.

"PECHOWE" NALEŚNIKI SUZETTE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Ciasto:

500 ml mleka

200 g mąki

2 jaja

1 łyżka cukru

Szczypta soli

Łyżka roztopionego masła

Skórka otarta z 1 pomarańczy

Szklanka soku z pomarańczy

3 łyżki brązowego cukru

200 g truskawek

20 ml octu balsamicznego

Przygotowanie:

Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie naleśniki. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj ocet balsamiczny, sok a po chwili połowę truskawek pokrojonych w plasterki. Do takiego syropu włóż naleśniki (nie więcej niż 4 na raz). Smaż około 2 minut z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło. Gotowe naleśniki podawaj dodatkowo ze świeżymi truskawkami

ODWRÓCONA TARTA Z SEREM CAMEMBERT I JABŁKAMI

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

1 ser camembert

4 jabłka

Rozmaryn

3 łyżki miodu

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Na patelni skarmelizuj cukier dodaj masło a następnie obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Smaż je przez chwilę. W miedzy czasie odkrój białą skórkę z sera i pokrój go na plasterki. Jabłka przełóż do formy na tarte, wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj camembert, posyp wszystko rozmarynem a następnie pokryj warstwą ciasta. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut a następnie obróć tartę przekładając ją na talerz.

FRANCUSKIE CANELLONI Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

200 ml mleka

2 jaja

30 g roztopionego masła

80 g maki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej pietruszki

Sól/pieprz

Nadzienie:

300 g szpinaku

250 g pieczarek

60 g startego sera gruyere

50 g uprażonych orzechów włoskich

2 łyżki roztopionego masła

Sos:

350 ml śmietanki 30%

50 g startego era gruyere

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, naleśniki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni około 1 min z każdej strony. Farsz: W rondlu rozgrzej łyżkę masła, następnie wrzuć szpinak i smaż około 3 minut, przełóż go na sitko i odciśnij wodę. Następnie rozgrzej w rondlu kolejną łyżkę masła i usmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec smażenia dodaj orzechy, sól i pieprz. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj. Sos: Śmietankę wymieszaj z serem dopraw do smaku. Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę farszu, a następnie go zwiń. Zwinięte naleśniki umieszczaj w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

OMLET Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Składniki:

4 jaja

50 g sera gruyere

Natka szczypiorku

6 zielonych szparagów

Sól/pieprz

Łyżka masła

Garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Orzechy upraż na patelni, następnie pokrusz je i wymieszaj z jajami, gruyerem, dopraw solą i pieprzem. Szparagi wrzuć do wrzątku i gotuj około 4 minut. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż na nim omlet, pod koniec smażenia dodaj pokrojone szparagi. Po usmażeniu ściągnij omlet z patelni, złóż ‘’na pół” i posyp szczypiorkiem.

SZAMPAŃSKI DESER Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

300 ml wina musującego

4 żółtka

40 g drobnego cukru

400 g truskawek

Przygotowanie:

4 miseczki/pucharki włóż do lodkówi. Żółtka utrzyj z cukrem, następnie umieść miskę z żółtkami nad garnkiem z gotującą się woda. Stopniowo dodawaj szampana, ubijaj aż masa zgęstnieje. Przełóż ja do miseczek, wstaw do lodówki. Zaraz przed podaniem udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości