Nadszedł czas pikników. Poprosiliśmy więc naszego kucharza, Andrzeja Polana, by przedstawił kilka przepisów na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które możemy zabrać ze sobą na piknik. Zapraszamy na chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem, kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki, udźce z kurczaka z selerem naciowym i pomidorami suszonymi oraz kruche babeczki z żurawiną i migdałami.Chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem
Składniki:
500 g mąki
50 ml wody
20 g soli
10 g drożdży
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz:
200 g świeżego szpinaku
100 g białego twarogu
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek na złoty kolor, wyjmujemy go i na aromatyczną oliwę wrzucamy na chwilę szpinak. Krótko przesmażamy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Ser biały łączymy z fetą, dodajemy przesmażony szpinak i pokrojone pomidory suszone. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm grubości okrągły placek. Na środek wykładamy farsz. Zlepiamy ciasto jak gigantyczny pączek, dociskamy i powstaje nam duży placek z farszem w środku. Rozgrzewamy patelnię wkładamy na nią placek z ciasta. Pieczemy na niedużym ogniu, po jakimś czasie przekładamy na drugą stronę.
Kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki
Składniki:
400 g wieprzowej łopatki
1 cebula
2 jaja
czarny pieprz
tymianek
oliwa z oliwek
świeża kolendra
500 g pomidorów
600 g papryki
1 papryczka chilli
czosnek
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
Przygotowanie:
Mięso łączymy z jajkami, przesmażoną cebulką, przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę i porcjujemy małe kuleczki. Każdą nabijamy na wykałaczkę. Smażymy na głębokim tłuszczu. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek, paprykę, pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Dodajemy do sosu papryczkę chilli, ocet i wszystko doprawiamy solą. Do gorącego sosu wrzucamy usmażone pulpeciki i dodajemy kolendrę.
Udźce z kurczaka z selerem naciowym, pomidorami suszonymi
Składniki:
4 udka kurczaka
seler naciowy
100 g suszonych pomidorów
rozmaryn
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Udźce dokładnie solimy i posypujemy pieprzem. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, pomidory podobnie. Rozmaryn kroimy bardzo drobno i dodajemy do selera i pomidorów. Skórę z udźca odrywamy i wkładamy farsz. Zakładamy z powrotem skórę i spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia podlewamy kieliszkiem białego wina.
Kruche babeczki z żurawiną i migdałami
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
3 żółtka
50 g cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruche ciasto. Wylepiamy foremki i wypiekamy babeczk,i ale z połowy ciasta.
300 g żurawiny
100 ml wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g migdałów
50 g miodu
Przygotowanie:
Żurawinę zagotowujemy z winem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Powstaje nam prosty kisiel. Migdały miksujemy i łączymy z miodem. Na dno wypieczonej babeczki wykładamy troszkę masy migdałowej, następnie żurawinę. Wierzch pokrywamy pozostałym ciastem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"