Materiał promocyjny

Kuchnia piknikowa

Nadszedł czas pikników. Poprosiliśmy więc naszego kucharza, Andrzeja Polana, by przedstawił kilka przepisów na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które możemy zabrać ze sobą na piknik. Zapraszamy na chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem, kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki, udźce z kurczaka z selerem naciowym i pomidorami suszonymi oraz kruche babeczki z żurawiną i migdałami.

Chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem

Składniki:

500 g mąki

50 ml wody

20 g soli

10 g drożdży

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz:

200 g świeżego szpinaku

100 g białego twarogu

100 g sera feta

2 ząbki czosnku

50 g suszonych pomidorów

sól, biały pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy czosnek na złoty kolor, wyjmujemy go i na aromatyczną oliwę wrzucamy na chwilę szpinak. Krótko przesmażamy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Ser biały łączymy z fetą, dodajemy przesmażony szpinak i pokrojone pomidory suszone. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm grubości okrągły placek. Na środek wykładamy farsz. Zlepiamy ciasto jak gigantyczny pączek, dociskamy i powstaje nam duży placek z farszem w środku. Rozgrzewamy patelnię wkładamy na nią placek z ciasta. Pieczemy na niedużym ogniu, po jakimś czasie przekładamy na drugą stronę.

Kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki

Składniki:

400 g wieprzowej łopatki

1 cebula

2 jaja

czarny pieprz

tymianek

oliwa z oliwek

świeża kolendra

500 g pomidorów

600 g papryki

1 papryczka chilli

czosnek

2 łyżki octu winnego

sól, cukier

Przygotowanie:

Mięso łączymy z jajkami, przesmażoną cebulką, przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę i porcjujemy małe kuleczki. Każdą nabijamy na wykałaczkę. Smażymy na głębokim tłuszczu. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek, paprykę, pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Dodajemy do sosu papryczkę chilli, ocet i wszystko doprawiamy solą. Do gorącego sosu wrzucamy usmażone pulpeciki i dodajemy kolendrę.

Udźce z kurczaka z selerem naciowym, pomidorami suszonymi

Składniki:

4 udka kurczaka

seler naciowy

100 g suszonych pomidorów

rozmaryn

sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Udźce dokładnie solimy i posypujemy pieprzem. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, pomidory podobnie. Rozmaryn kroimy bardzo drobno i dodajemy do selera i pomidorów. Skórę z udźca odrywamy i wkładamy farsz. Zakładamy z powrotem skórę i spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia podlewamy kieliszkiem białego wina.

Kruche babeczki z żurawiną i migdałami

Składniki:

200 g mąki

100 g masła

3 żółtka

50 g cukru

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche ciasto. Wylepiamy foremki i wypiekamy babeczk,i ale z połowy ciasta.

300 g żurawiny

100 ml wina

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

100 g migdałów

50 g miodu

Przygotowanie:

Żurawinę zagotowujemy z winem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Powstaje nam prosty kisiel. Migdały miksujemy i łączymy z miodem. Na dno wypieczonej babeczki wykładamy troszkę masy migdałowej, następnie żurawinę. Wierzch pokrywamy pozostałym ciastem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości